CEO JP Morgan: “Scenario dat VS schulden niet aflossen potentieel catastrofaal”

Jamie Dimon, de president en CEO van bankiershuis JP Morgan Chase, zegt dat zijn onderneming zich voorbereidt op de mogelijkheid dat de Verenigde Staten in gebreke blijven bij het betalen van hun schuld. Dat scenario omschrijft hij als “potentieel catastrofaal” – maar hij voegt eraan toe dat hij hoopt dat de wetgevers een manier vinden om de crisis op te lossen, aldus Business Insider.

Waarom is dit belangrijk?

Minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde onlangs in de financiële media dat de Amerikaanse staatskas bijna op is. Vanaf dan zal de federale overheid haar rekeningen niet meer kunnen betalen. De vrijwel lege staatskas heeft alles te maken met het Amerikaanse systeem van het schuldplafond. Wanneer dat bereikt is, mag de Schatkist van het Congres geen nieuwe schulden meer aangaan.

“Dit is zowat de derde keer dat we dit (voorbereidingen treffen voor wanbetalingen VS, red.) moeten doen. Het is een potentieel catastrofale gebeurtenis,” vertelde Dimon aan Reuters, in een gesprek voorafgaand aan een lintdoorknipceremonie in Washington bij een van de nieuwste locaties van zijn bank.

De topman vertelde Reuters dat zo’n uitkomst van invloed zou zijn op de repo- en geldmarkten. Alsook op de manier waarop kredietbeoordelaars reageren. Zijn bank is begonnen met het doornemen van contracten met klanten, een proces dat aanzienlijke middelen vereist.

“Je moet de contracten controleren om het te proberen voorspellen. … Als ik het me goed herinner, heeft de laatste keer dat we ons hierop hebben voorbereid, ons dat 100 miljoen dollar gekost”, zei hij.

Schuldplafond

Dimon zei dat hij een wetsvoorstel over de partijgrenzen heen zou steunen om het schuldplafond helemaal af te schaffen.

“Elke keer als dit (een wanbetaling op de schuld van de VS, red.) ter sprake komt, wordt het opgelost, maar we zouden nooit zo dichtbij mogen komen,” zei hij. “Ik denk gewoon dat dit hele ding verkeerd is en op een dag moeten we gewoon een wetsvoorstel over de partijgrenzen heen hebben dat het schuldplafond afschaft. Het is allemaal politiek.”

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben maandagavond een wetsvoorstel verworpen dat door het Huis was aangenomen, en dat het schuldplafond zou hebben verhoogd en een government shutdown zou hebben voorkomen.

De Democraten haasten zich intussen om de leningslimiet van 28,4 biljoen dollar van de overheid te verhogen. Ze hebben tot 18 oktober om dat te doen.

Ook Minister van Financiën Janet Yellen, herhaalde een oproep tot tweepartijdigheid. De Democrate vertelde wetgevers dat ze zou proberen om buitengewone maatregelen uit te putten als het Congres op die datum niet zou handelen om de schuldlimiet te verhogen of op te schorten.

Bezorgdheid

Hoewel de analisten er vertrouwen in hebben dat de crisis zal worden afgewend, hebben sommigen, waaronder Chris Zaccarelli, de CIO bij Independent Advisor Alliance, hun bezorgdheid geuit, bericht Insider.

“Hoogstwaarschijnlijk zal het Congres het schuldplafond voor het einde van de week verhogen of de Federal Reserve zou kunnen ingrijpen en buitengewone maatregelen gebruiken,” zei hij via e-mail. “Toch is het een teken van de disfunctionele tijden dat de Republikeinen niet zullen meegaan met de Democraten om een schuldplafondverhoging goed te keuren.”

Het schuldplafond is een twistpunt tussen beide partijen sinds het in 1917 werd ingevoerd om de overheid aan te moedigen minder te lenen. Het Congres heeft de macht om dat schuldplafond te verhogen of op te schorten, wat ook al bijna tachtig keer gebeurd is in de geschiedenis.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20