Amerikaanse creditcardschuld loopt weer op

Volgens een nieuw onderzoek van Bankrate.com, een site voor Personal Finance, zegt 42 procent van de mensen met een creditcardschuld in de VS, oftewel 59 miljoen Amerikanen, dat ze hun saldo sinds het begin van de pandemie hebben verhoogd.

Waarom is dit belangrijk?

In het begin van de pandemie waren er bemoedigende en verrassende tekenen over de daling van de creditcardschuld. Nu lijkt die trend te keren, schrijft Reuters.

Veel Amerikanen bleven aan het begin van de coronapandemie thuis en gaven niet uit zoals ze gewoonlijk doen. Zij hebben ook verschillende keren noodhulp ontvangen, waardoor de creditcardrekeningen – althans tijdelijk – zijn geslonken.

Maar: de bestedingen nemen weer toe – en de resultaten beginnen zichtbaar te worden op de maandelijkse afschriften.

  • De trendbreuk wordt weerspiegeld in de meest recente cijfers van de Federal Reserve Bank of New York. Uit haar Quarterly Report on Household Debt and Credit blijkt dat de creditcardrekeningen in het tweede kwartaal van 2021 met 17 miljard dollar zijn gestegen, tot 790 miljard dollar in het hele land. Dat was de eerste stijging na vier opeenvolgende kwartalen van dalingen.
  • Ook de autoleningen stegen in het afgelopen kwartaal met 33 miljard dollar en de hypotheekschuld met 282 miljard dollar.
  • Al met al komt de totale schuld van de huishoudens uit op 14,96 biljoen dollar, een stijging van 2,1 procent op kwartaalbasis.

Het einde van de stimuleringscheques, de uitgebreide werkloosheidsuitkeringen en het uitzettingsmoratorium “voorspellen niet veel goeds voor het schuldenbeheer”, laat een analist van Bankrate optekenen.

Bijzonder schadelijk

“Natuurlijk is niet alle schuld hetzelfde, en moet het ook niet automatisch als iets slechts worden beschouwd”, betoogt Reuters. De stijging van de hypotheekschuld kan worden toegeschreven aan het feit dat veel mensen een huis kopen in een warme vastgoedmarkt – en met rentetarieven die op een historisch laag niveau liggen, is dat niet per se een probleem voor de huishoudbalansen.

Schulden op creditcards zijn echter bijzonder schadelijk. Het kan erg moeilijk zijn om eraan te ontsnappen als de saldi een bepaald niveau bereiken, in combinatie met torenhoge rentes op doorlopende schulden – de gemiddelde rentes liggen momenteel in de buurt van 16 percent, weet Bankrate. Voeg daar nog achterstallige kosten of gemiste betalingen aan toe, en de cyclus is moeilijk te doorbreken.

Deze zorgen worden onderlijnd in een recent onderzoek door vastgoedonderneming Clever Real Estate:

  • Bijna een op de vijf van de mensen met een creditcardschuld, 18 procent, melden rekeningen van meer dan 20.000 dollar.
  • Ondertussen is 40 procent van degenen die een maandelijks saldo dragen nog niet schuldenvrij van creditcards sinds vóór 2018, en 15 procent worstelt er al meer dan vijftien jaar mee.
  • “We ontdekten ook dat 57 procent van de mensen een creditcardbetaling had gemist, en de meerderheid daarvan was in het afgelopen jaar,” zegt Francesca Ortegren, hoofdonderzoeker voor Clever. “Dat kan na verloop van tijd een sneeuwbaleffect veroorzaken, waardoor het veel moeilijker wordt om eruit te klimmen.”
  • Chronische schulden kunnen mensen een somber gevoel geven. Een derde van de mensen met creditcardschuld denkt dat het minstens een paar jaar zal duren om de schuld af te betalen, en 20 procent zegt drie jaar of meer, volgens Clever. Het meest deprimerende van allemaal is dat 3 procent denkt dat het nooit zal lukken.

Niet allemaal kommer en kwel

Het is niet allemaal kommer en kwel. Hoewel de creditcardrekeningen weer omhooggaan, betekent de vroege daling dat de totale bedragen nog steeds 140 miljard dollar onder het niveau van eind 2019 liggen, volgens de Federal Reserve Bank of New York. En de schuld van studentenleningen is in het tweede kwartaal van 2021 zelfs gedaald, met 14 miljard dollar.

Ondertussen zijn de persoonlijke spaarquotes nog steeds hoog, vergeleken met historische normen. En schulddelinquenties en wanbetalingen zijn relatief bescheiden, merkt een Bankrate-analist op – wat enigszins verrassend is, gezien de lengte en breedte van de pandemische crisis.

Waar Bankrate zich zorgen over maakt: “Dat de vroeg-pandemische spaarzaamheid zal afnemen, en de drang om uit te gaan en uit te geven na zo lang opgesloten te zijn geweest, de vooruitgang die we hebben geboekt zal terugdraaien.” Lagere saldi moeten behouden blijven, betoogt de financiële dienstverlener voor consumenten. Die saldi “moeten we niet meteen weer laten oplopen – want dat is erg dure schuld,” klinkt het. (mah)

Lees ook:

Meer