BusinessAM blikt vooruit op 2025
2024 loopt bijna op z’n einde. Daarom blikken we bij BusinessAM tijdens de laatste weken van 2024 samen met experts uit de financiële en economische wereld vooruit op het nieuwe jaar. Hoe zullen de Amerikaanse en Europese economie het doen in 2025? En wat mogen we verwachten van bitcoin en andere cryptomunten? Het zijn maar enkele vragen die we in deze reeks zullen behandelen. Tot en met het einde van het jaar publiceren we elke dinsdag een interview.
Voor ons tweede interview spraken we met Julien Vallet, CEO van de grootste cryptobeurs van de Benelux Finst, over onder meer de impact die president-elect op de cryptomarkt.
Geïnteresseerd in meer? Lees hieronder de andere interviews uit onze eindejaarsreeks:
De verkiezingsoverwinning van Donald Trump legt de cryptomarkt geen windeieren. Zo heeft bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, onlangs een nieuwe recordhoogte bereikt. Het lijkt slechts een kwestie van enkele weken voordat de kaap van 100.000 dollar wordt gerond. Julien Vallet, CEO van de grootste cryptobeurs van de Benelux Finst, verwacht dat er in 2025 een positief vervolg zal worden gegeven aan de koersevolutie. “Onder Trump kan de cryptowetgeving in de VS een inhaalbeweging maken op die van de Europese Unie”, klinkt het.
Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is de koers van bitcoin met zo’n 50 procent de hoogte ingeschoten. De grootste cryptomunt op de markt flirtte afgelopen week zelfs even met de grens van 100.000 dollar. Intussen schommelt de waarde rond 92.000 dollar.
Ook de andere cryptomunten profiteren mee van het positieve sentiment die Trump heeft gecreëerd. Ether, de tweede grootste cryptomunt op de markt, is sinds 5 november 2025 met 45 procent gestegen tot iets meer dan 3.200 dollar. Al is dat nog ver verwijderd van de recordkoers in november 2021. Toen heeft ether de kaap van 4.600 dollar gerond. “De geschiedenis leert ons dat altcoins met vertraging reageren op bitcoin. Ze zijn geneigd om fors te stijgen wanneer bitcoin een bepaalde kaap heeft gerond. Een waarde van 100.000 dollar is bijvoorbeeld zo’n symbolische grens. Tijdens zulke momenten vindt er een rotatie plaats van BTC naar andere crypto’s”, verduidelijkt Vallet.
VS als cryptohoofdstad van de wereld
Beleggers verwachten dat Trump een positieve impact zal hebben op de cryptomarkt. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei hij onder meer dat hij van de Verenigde Staten de “cryptohoofdstad van de wereld” wil maken. Zijn meest opvallende belofte is het aanleggen van een strategische nationale bitcoin-reserve. Tijdens de Bitcoin Conference in Nashville zei de president-elect dat hij alle in beslag genomen bitcoins van het land – meer dan 200.000 stuks – voor eens en altijd wil toevoegen aan de Amerikaanse schatkist.
Ook Vallet is ervan overtuigd dat de Republikein veel goed zal doen voor de cryptomunten. “Ik heb geen glazen bol, maar ik verwacht dat in 2025 een vervolg zal worden gegeven aan de opwaartste beweging als Trump zijn beloftes waarmaakt”, klinkt het. Hij voegt eraan toe dat de VS momenteel achterlopen op de EU wat de cryptowetgeving betreft. “De Europese beleidsmakers hebben met MiCAR (Markets in Crypto-Assets Regulation) een duidelijk wetgevend kader voor de cryptowereld. En dat is van cruciaal belang om beleggers vertrouwen te geven in de cryptomarkt.” MiCAR treedt op 30 december in werking.
Meer overheden en bedrijven omarmen cryptomunten
Hoewel Trump de komende jaren een grote impact zal hebben op de cryptomarkt, zijn er nog elementen die de sector kunnen ondersteunen. “We zien dat meer en meer overheden en grote bedrijven de crypto’s omarmen, na zich een lange tijd te hebben gekant tegen de digitale munten”, gaat de CEO van Finst verder. Hij haalt de techgigant Microsoft aan als voorbeeld. Het bedrijf met een marktwaarde van 3.000 miljard dollar overweegt om in bitcoin te beleggen, leert een recente aangifte bij de Amerikaanse waakhond SEC. Volgens de vrijgegeven documenten gaan aandeelhouders op 10 december stemmen of de techgigant zal investeren in bitcoin.
Zelfs de banken betreden stelselmatig de cryptomarkt. Zo kan je vandaag al beleggen in ETF’s die de koers van bitcoin of ethereum volgen. “Maar het gaat veel verder dan dat”, benadrukt Vallet. “De financiële instellingen hebben vooral aandacht voor de blockchain, de technologie die schuilgaat achter de cryptomunten. Het kan hen onder meer helpen om transacties sneller te verwerken. Ik denk bijvoorbeeld aan brokers. Als je vandaag aandelen koopt, duurt het een of twee dagen voordat een transactie wordt verwerkt. Dankzij de blockchain kunnen ze die periode inkorten tot 0 dagen.”
Vallet is er dan ook van overtuigd dat niemand nog om de cryptomunten heen kan. “Dat zorgt er natuurlijk voor dat meer en meer mensen hun weg vinden naar de cryptomarkt”, klinkt het. “En daarbij merken we dat sommigen zonder info investeren in cryptomunt. Nochtans gaat het hier nog steeds om een investering waar, net zoals bij andere activa, risico’s aan verbonden zijn. Mensen willen soms te snel winst maken, en nemen daardoor ongeïnformeerde keuzes. Behandel daarom een cryptobelegging zoals ieder andere belegging, en doe je research.”