Ruim 80 procent van de centrale banken is op dit moment bezig met cryptocurrency. Dat blijkt uit een rondvraag van de Bank voor Internationale Betalingen bij 66 centrale banken.
De Bank voor Internationale Betalingen is een Zwitserse instelling die zich inzet voor samenwerking tussen de nationale centrale banken. Net zoals vorig jaar vroeg de organisatie aan de centrale banken of ze ze experimenten of onderzoeken rond een digitale munt uitvoerden. Waar in 2018 nog 70 procent ‘ja’ antwoordde, ligt dit percentage nu op 80 procent.
Dat betekent evenwel niet dat de centrale banken van plan zijn om op korte termijn een eigen cryptomunt te lanceren. De Zwitserse instelling houdt het op een kans van 10 procent in de komende één tot drie jaar. ‘Slechts een significante minderheid van de centrale banken gaat zeer binnenkort een digitale munt uitbrengen’, klinkt het in het rapport.
CBDC versus ‘echte’ crypto
Aan het begin van de week raakte al bekend dat zes centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, informatie gaan uitwisselen over de bouw van hun eigen cryptomunt. De grote afwezige bij die samenwerking was echter de Verenigde Staten, waar de ogen nog altijd gericht zijn op de libra van Facebook.
In ieder geval blijft het ergens eigenaardig dat centrale banken zich aan crypto wagen. Een zogenaamde ‘central bank digital currency’ (CBDC) is gebaseerd op blockchain-technologie, maar vanuit een andere overtuiging. Cryptocurrency ontstond vanuit een reactie tégen overheidsinmenging, terwijl deze initiatieven het levenslicht zien bij de monetaire overheid.