Celstraffen voor 2 Wit-Russische journalisten die verslag uitbrachten over protesten

Een rechtbank in Wit-Rusland heeft donderdag twee journalisten tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld wegens het verstoren van de openbare orde. De journalisten hadden verslag uitgebracht over protesten tegen het bewind van president Aleksander Loekasjenko. 

Katsiaryna Andreyeva en Daria Chultsova, van de in Polen gebaseerde tv-zender Belsat, kregen celstraffen van twee jaar van de rechtbank in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De twee journalisten werden beschuldigd van ‘het organiseren van acties waarbij de openbare orde op grove wijze wordt verstoord’. Beiden ontkennen ze de aantijgingen. 

Andreyeva en Chultsova werden in november gearresteerd toen ze live verslag uitbrachten van een demonstratie in Minsk. Honderden mensen waren die dag samengekomen om Raman Bandarenka te herdenken, een activist die naar verluidt door politieagenten in burger werd doodgeslagen. 

Vanuit een nabijgelegen appartement konden de twee journalisten het protest gedurende ongeveer vijf uur livestreamen, totdat de oproerpolitie het appartement binnendrong en hen in de boeien sloeg. 

‘Werk laten doen’

De Amerikaanse ambassade in Wit-Rusland heeft al opgeroepen tot hun vrijlating en dringt er bij de Wit-Russische autoriteiten op aan journalisten niet langer te vervolgen omdat ze hun werk doen.

Ook verschillende mensenrechtenorganisaties zijn het fundamenteel oneens met de beslissing van de rechtbank. ‘De veroordeling van Andrejeva en Chultsova is een van de vele manieren waarop de regering van Wit-Rusland represailles heeft genomen tegen journalisten die verslag deden van vreedzame protesten en schendingen van de mensenrechten’, aldus Human Rights Watch. ‘De Wit-Russische autoriteiten moeten ophouden journalisten als hun vijanden te behandelen en hen vreedzaam hun werk laten doen.’

Loekasjenko legt pers het zwijgen op

In de aanloop naar een grote manifestatie eind augustus raakten verschillende Wit-Russische journalisten, die voor persbureaus zoals Reuters en AFP of voor westerse media zoals de Britse omroep BBC werken, ook hun accreditatie kwijt.

Sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus komen Wit-Russen op straat om te protesteren tegen de uitslag van die verkiezing. De betogingen gaan vaak gepaard met politiegeweld tegen de grotendeels vreedzame betogers.

Lees ook: Loekasjenko beraamde moorden op critici

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20