CD&V wil pensioen op 62 jaar mogelijk maken en registratierechten afschaffen bij aankoop woning

De basis van de Vlaamse christendemocraten heeft tijdens een digitaal congres een reeks voorstellen goedgekeurd die de centrumpartij een nieuw politiek elan moeten geven. Het opvallendste voorstel: CD&V wil werknemers de keuze geven om met pensioen te gaan tussen 62 en 67 jaar, weliswaar met financiële gevolgen.

Op het congres werden 143 voorstellen uit de doeken gedaan, die tot stand kwamen in werkgroepen met de basis. Dat bericht persbureau Belga.

Pensioen op 62

De meest noemenswaardige stelling van het congres: CD&V wil mensen de keuze geven om met pensioen te gaan tussen 62 en 67 jaar, weliswaar met een bonus-malussysteem. Nochtans keurde CD&V in de federale regering mee de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 goed.

“Het is inderdaad een opmerkelijke stelling, maar ze is wel met een hoog percentage goedgekeurd”, zegt voorzitter Joachim Coens na afloop van het congres. “Dit gaat niet in tegen de beslissing van de federale regering. 67 jaar blijft overeind voor een volledig pensioen, maar veel mensen ondervinden moeilijkheden aan het einde van hun loopbaan. Dat leeft blijkbaar heel sterk bij onze leden.”

Woningen goedkoper maken

Daarnaast wil CD&V woningen goedkoper maken. De bedoeling is de registratierechten voor de aankoop van de eerste woning af te schaffen. Het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede woning wil de partij zien verdwijnen, schrijft De Tijd.

Overigens hervormde de Vlaamse regering de registratierechten al. Vanaf volgend jaar moet je maar 3 procent belastingen meer betalen bij de aankoop van een woning en bij een ingrijpende energetisch renovatie slechts 1 procent. Nu moet je nog 6 procent betalen als je in Vlaanderen een huis of appartement koopt.

Andere voorstellen die het haalden: een aanpassing van de wet op de kernuitstap om nieuwe nucleaire technologieën een kans te geven, de mogelijkheid om geboorteverlof over te dragen naar de grootouders en een verkleining van de kieskringen.

Ook werd op het congres voor een klemtoonverschuiving op communautair vlak gepleit: bij een volgende staatshervorming moet niet langer gekeken worden naar wat er moet worden gesplitst, maar gekozen voor wat we nog samen willen doen op het federale niveau. Het zwaartepunt komt zo veel meer bij Vlaanderen en de lokale besturen te liggen. Van dat lokalisme probeert Coens, als zelfverklaard fan van het Zwitserse politieke systeem, zijn handelsmerk te maken. “We willen er een positief verhaal van maken”, aldus Coens. “In plaats van altijd maar te kijken wat we gaan splitsen, bekijken hoe we samen het land kunnen opbouwen van onderuit.”

Heruitvinden

CD&V wil zichzelf opnieuw uitvinden; de partij is er niet best aan toe (beleidsmatig noch in de peilingen) en haar voorzitter staat onder druk. De centristen hebben vooral veel moeite om zich duidelijk te profileren.

Coens, die twee jaar geleden met een nipte voorsprong op uitdager Sammy Mahdi werd verkozen tot voorzitter, wordt verweten communicatief niet sterk te zijn. “In tv-shows is hij een beetje zoals Stefaan De Clerck: hij praat veel maar zegt weinig”, laat politicoloog Nicolas Bouteca optekenen door het Franstalig dagblad L’Echo.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.