CD&V trekt ten strijde tegen Zalando en Bol.com: ‘Oneerlijke concurrentie voor Belgische bedrijven’

Een eerlijke fiscaliteit voor internationale bedrijven die aan e-commerce doen. Dat legt CD&V-voorzitter Joachim Coens op (de onderhandelings)tafel. ‘We moeten tegen de giganten opboksen’, zegt hij, verwijzend naar Zalando en Bol.com.

Waarover gaat het? Sinds de ‘lockdown light’ heeft e-commerce nog meer aan belang gewonnen. Bedrijven zoals Zalando, Amazon en Bol.com zijn uitermate actief in België, al blijven het wel buitenlandse bedrijven. Die eerste is Duits, de tweede is Amerikaans en de laatste Nederlands. Daardoor vallen ze niet onder het toeziend oog van de Belgische fiscus en kunnen ze vaak profiteren vaak lagere belastingen in eigen land.

De details? Het kan niet Belgische ondernemingen slechter af zijn dan internationale giganten, vindt CD&V-voorzitter Joachim Coens. ‘Dat is onrechtvaardig. Het is oneerlijke concurrentie voor de kleinere duurzame Belgische ondernemingen. En het is slecht voor de staatskas. Net nu we zullen moeten investeren in de koopkracht, gezondheidszorg en noem maar op’, zegt hij in de Mediahuis-kranten.

Dus? Coens pleit voor ‘fiscale rechtvaardigheid’ en wil de kwestie meenemen naar de onderhandelingstafel voor een nieuwe regering. Al komt België er niet alleen, want het Europees niveau is cruciaal in deze. Vaak opereren multinationals vanuit Ierland, dat te boek staat als een belastingparadijs. ‘Elke lidstaat moet mee om de Europese richtlijnen aan te pakken. En de Ieren willen natuurlijk niet in hun eigen voet schieten’, legt professor fiscaal recht Michel Maus uit aan de krant.

Lees ook: Unizo: ‘Controleer buitenlandse webshops in België beter op grote kortingen’

De Belgen zien graag pakjes aan huis komen. – Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20