“CBDC’s zullen cryptomunten doden”

Volgens de Indiase centrale bank zullen digitale centrale bankmunten (CBDC’s) de ondergang van cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum veroorzaken.

T. Rabi Sankar, de vicegouverneur van de Indiase centrale bank, zei afgelopen week dat het gebruik van CBDC’s zal leiden tot het einde van cryptomunten. Die gedecentraliseerde digitale munten bestaan op een blockchain, een relatief nieuwe soort versleutelde database die gecontroleerd wordt door alle gebruikers van het netwerk samen. 

Met cryptomunten zijn directe peer-to-peertransacties mogelijk zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank of overheid. Omdat het aanbod van digitale munten programmeerbaar is, proberen cryptopioniers een vrijere en meer solide vorm van geld te creëren. Zo kent het een aanbod van ‘s werelds meest waardevolle cryptomunt Bitcoin een ingebouwd plafond van 21 miljoen stuks. Wanneer alle Bitcoins gemijnd zijn, zou de cryptomunt een waardevolle valuta moeten zijn die niet gevoelig is aan inflatie. Althans, zo redeneren de aanhangers van Bitcoin.

CBDC’s zijn een “cryptoachtige” versie van fiatgeld. Een digitale euro of dollar zou wel eens op de blockchain kunnen bestaan, maar zal volledig beheerd worden door een centrale bank. De overheid zou op die manier kennis hebben over elke transactie die met een digitale munt uitgevoerd wordt, beweren critici. Aan de andere kant bieden CBDC’s mogelijk snellere transacties en een betere weerbaarheid tegen financiële misdaad zoals witwaspraktijken.

“Wij geloven dat CBDC’s in staat zijn om elk argument voor particuliere cryptomunten te doden”, meent Sankar. De technologie achter crypto zou zowel voor goede als kwaadaardige doeleinden worden ingezet. Voor CBDC’s zou dit zogezegd niet het geval zijn, denkt Sankar.

Crypto zou tot ondergang van de roepie leiden

De Indiase centrale bank heeft cryptomunten altijd beschouwd als een bedreiging voor het lokale financiële systeem. Een duidelijk wetskader voor cryptoregulering is nog steeds een work in progress in het land. Onlangs werd wel een belastingtarief van 30 procent opgelegd voor winsten uit beleggingen in cryptoactiva.

De digitale munten zijn ondertussen razend populair in het land met 1,4 miljard inwoners. Indien te veel Indiërs cryptomunten zouden adopteren, zou het gebruik van de roepie kunnen imploderen, denkt de centrale bank. De Amerikaanse dollar zou vervolgens de bovenhand krijgen in het land. Cryptomunten zouden namelijk geen intrinsieke waarde hebben, houdt Sankar vol. Een vreemde en onzinnige denkoefening, pareren voorstanders van crypto.

De Indiase centrale bank timmert druk verder aan de ontwikkeling van een digitale roepie. Het instituut voorziet de lancering van de CBDC in het volgende financiële jaar.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20