Cathie Wood haalt uit naar de Fed: “De beleidsmaatregelen kunnen een economische en financiële crisis veroorzaken”

De Federal Reserve zit in een lastig parket. De toezichthouder moet de inflatie temperen, zonder te veel schade te berokkenen aan de Amerikaanse economie. Sinds het begin van de week, in afwachting van het rentebesluit, staan de markten in rep en roer en hebben ze wat terrein moeten prijsgeven. Voor Cathie Wood, bekend van het investeringsbedrijf Ark Invest, is dit een duidelijk teken dat een renteverhoging een economische en/of financiële crisis zal veroorzaken.

De beurzen hebben enkele volatiele dagen achter de rug. Er is onder meer heel wat bezorgdheid over wat de Federal Reserve gaat beslissen tijdens de rentevergadering volgende week. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, zei vorige week nog dat hij heel waarschijnlijk de rente zal verhogen met 50 basispunten, in plaats van de gebruikelijke 25 basispunten. Zo’n forse renteverhoging is voornamelijk nefast voor tech- en groeiaandelen. De Federal Reserve hoopt op die manier de inflatie te temperen.

De recente koersdalingen treffen onder meer Cathie Wood, een fondsbeheerder die zich met haar bedrijf Ark Invest toespitst op nieuwe technologieën. Volgens haar zijn die beursverliezen een wake-up call. “Als de Fed de duimschroeven aandraait in de vorm van hogere rentevoeten, kan dat een economische en financiële crisis veroorzaken”, aldus de sterbelegger.

“Aandelen en obligaties lijken de Fed te waarschuwen dat haar beleidsmaatregelen een economische en/of financiële crisis kunnen veroorzaken: aandelen zwijmelen en de rentecurve is bijna in een negatief gebied,” zegt ze op Twitter.

Haar woorden sluiten aan bij een recent rapport van Deutsche Bank, waarin de analisten waarschuwen voor een recessie als de Fed het geldbeleid te agressief verstrakt. De investeringsbank schat dat de Amerikaanse centrale bank de rente verschillende keren met 0,5 procent zal moeten verhogen om de inflatie te beteugelen. Een dergelijke stijging zou dan de economische activiteit afremmen, omdat het veel duurder zal zijn om geld te lenen.

Het probleem met de dollar

Cathie Wood ziet nog een tweede element als een waarschuwing: de stijging van de dollar en de gevolgen die dit heeft voor de wereldeconomie. De dollarindex is sinds het begin van het jaar met 7,44 procent gestegen en staat nu op 103,10, meldt Business Insider. De index vergelijkt de dollar met een reeks andere munteenheden. De euro daalt intussen, waardoor de kloof groter wordt.

“Een andere maatstaf suggereert dat het beleid van de Fed al te restrictief is: de dollar. Tegen alle verwachtingen in is de dollar meer dan 13 procent gestegen ten opzichte van het dieptepunt van vorig jaar, wat een echte last is voor opkomende markten en andere markten met dollarschulden en een krachtige deflatoire kracht,” vervolgde Cathie Wood op Twitter.

Meer