Catalaanse regering slaagde er op 1 jaar tijd niet in één wet te stemmen

In Catalonië groeit het protest tegen de regering van Quim Torra, die er het voorbije jaar niet in geslaagd is ook maar één wet goed te keuren.

De zorgsector staakt er nu al voor de vierde dag op rij. Naast de artsen en verpleegkundigen, staken ook de onderwijzers en de brandweerlui. Studenten protesteren tegen de besparingen in het onderwijs. Indien er voor 12 december geen oplossing komt, leggen die dag ook de 160.000 ambtenaren van de Generalitat het werk neer.

Twee Catalonië’s

De stakingen weerspiegelen de twee Catalonië’s die vandaag bestaan: het politieke Catalonië dat met belastinggeld wordt betaald en geobsedeerd is door het ‘procès’ (de naam die ze aan hun onafhankelijkheidsstrijd hebben gegeven) en het Catalonië van de gewone man, dat geconfronteerd wordt met de crisis in de zorgsector en het onderwijs, de grootste slachtoffers van de besparingsdrift tijdens de financiële crisis van de regering van ex-president Artur Más.

Tekenend voor de situatie is de onmacht van de huidige regering om wat dan ook te realiseren. Zo is de voorbije 12 maanden niet één wet gestemd. Wetten zijn nochtans het DNA van elke regering. Ondertussen werden de budgetten voor de zorgsector en het onderwijs verder verlaagd. Kenmerkend in dat verband is de reactie van Eduard Pujol, de hardliner-woordvoerder van Junts per Catalunya, de lijst van de in ons land in ballingschap verblijvende ex-president Carles Puigdemont. Die vindt dat het straatprotest van woensdag ‘ons afleidt omdat het ‘niet essentieel’ is’. Onder de noemer ‘niet essentieel’ vallen dus de mensen die op wachtlijsten staan om medisch te worden behandeld. Eens de onafhankelijkheid er is zullen de wachtlijsten in de zorgsector volgens hem vanzelf verdwijnen.

Een Catalaanse ambassade in Denemarken

De zorgsector eist naast het herstel van de koopkracht ook het vakantiegeld van 2013 en 2014 op, dat hen toen werd geweigerd vanwege de financiële crisis. Velen vragen zich af waarom hun regering de voorrang geeft aan het openen van dure Catalaanse ambassades in het buitenland, eerder dan geld te investeren in het maatschappelijke welzijn. Of waarom president Quim Torra om de haverklap naar Brussel moet afreizen om daar Puigdemont te ontmoeten, terwijl hij woensdag, ondanks dat hij geen officiële activiteiten op de agenda had staan, weigerde delegaties uit de zorgsector en het onderwijs te ontvangen.

De deelstaat Catalonië torst ondertussen een openbare schuld van 70 miljard euro. Sinds de regering Mas zijn de budgetten voor de zorgsector met een kwart ingekrompen en is het inschrijvingsgeld voor universiteiten met 66% verhoogd. Barcelona wijst naar Madrid en heeft daarin geen ongelijk. Maar om politieke redenen weigert de regering Torra het Spaanse budget van de regering Sánchez goed te keuren, waardoor de boel muurvast zit.

Hete herfst

Ondertussen verbazen politici zich over ‘het gebrek aan patriotisme’ van geneeskundigen, professoren, studenten en brandweerlui, die op straat komen. Politiek Catalonië had Spanje ‘een hete herfst’ beloofd. Dat het protest zich nu tegen hen keert, hadden Torra en co niet zien aankomen.

© EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20