Steun voor Puigdemont brokkelt langzaam maar zeker af

De Catalanen tonen meer sympathie voor de pragmatische agenda van de ERC, die in tegenstelling tot Puigdemont en co, niet de unilaterale weg wil opgaan in de onafhankelijkheidsstrijd.

De steun voor de in het Belgische Waterloo in ballingschap verblijvende Catalaanse leider Carles Puigdemont (rechts op de foto) brokkelt af. Dat blijkt uit de meest recente politieke barometer van de Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) van de Generalitat de Catalunya.

Junts per Catalunya verliest 10 zetels

Mochten er vandaag verkiezingen worden gehouden in de Spaanse deelstaat dan zou Junts per Catalunya , de partij van Puigdemont, ruim 10 tot 11 zetels verliezen. 4 tot 6 van die zetels zouden naar de Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) gaan. Dat is de partij van de voormalige vice-voorzitter van de Generalitat, Oriol Junqueras (links op de foto), die niet voor het Spaanse gerecht is gevlucht en nu al meer dan een jaar in de gevangenis zit. De anti-kapitalistische Candidatura d’Unitat Popular (CUP) zou zijn zetelaantal meer dan verdubbeld zien van de huidige 4 tot 10 à 11.

Het is de tweede opeenvolgende peiling van de CEO waarin de afbrokkeling van de steun voor Puigdemont wordt bevestigd. Er werden 1.500 Catalanen ondervraagd. De Catalanen hebben dus duidelijk meer sympathie voor de pragmatische agenda van de ERC, die in tegenstelling tot Puigdemont en co, niet de unilaterale weg wil opgaan in de onafhankelijkheidsstrijd.

‘Coming man’ Junqueras zit al een jaar in de cel

Uit de studie blijkt ook dat Junqueras – die in een gevangenis in de buurt van Barcelona verblijft – de populairste politicus van Catalonië is. Daar heeft hij al het bezoek gekregen van verscheidene politieke, sociale en syndicale topfiguren. Hij krijgt de steun van een meerderheid van de ondervraagden, wat van Puigdemont niet meer gezegd kan worden.

6 op elke 10 ondervraagden steunt Junqueras, terwijl zowel Puigdemont als diens opvolger Quim Torra niet eens de helft van de Catalanen kan overtuigen.

Volgens Jordi Argelaget, de directeur van de CEO, was de populariteit van Junts per Catalunya en de gevluchte Puigdemont een momentopname na het controversiële en illegale referendum van 1 oktober 2017, maar is het momentum nu gekeerd in het voordeel van de meer gematigde ERC.

Op de vraag of Catalonië een onafhankelijke staat moet worden antwoordt 47,2% van de ondervraagden positief, 43,2% vindt van niet. Nog nooit sinds het begin van de enquête in december 2014 haalde de ja-optie hier een meerderheid.

Nationalisme stagneert

Er is dus duidelijk sprake van een stagnatie van het nationalisme in Catalonië. Ondanks dat zich rond het Catalaanse ‘procès’ (dat is de naam die de separatisten hun onafhankelijkheidsstrijd geven) een politiek theater heeft gevormd in binnen- en buitenland, bevestigt deze laatste peiling nog maar eens dat de separatistische gedachte zich de voorbije 4 jaar nooit verder heeft kunnen uitbreiden dan bij 50% van de bevolking. De laatste keer dat de onafhankelijkheid meer dan de helft van de Catalanen kon bekoren was in… 1995.

Meer