“Catalaanse politie had plan om Puigdemont te arresteren”

De Mossos d’Esquadra, de regionale en autonome politie van Catalonië, hadden een plan om president Carles Puigdemont en zijn voltallige regering te arresteren in geval een rechter hen dat zou opdragen. Dat moest gebeuren eens Puigdemont de onafhankelijkheid van de de Spaanse deelstaat zou uitroepen in de nasleep van het illegale referendum van 1 oktober 2017.

Dat heeft Josep Lluís Trapero (links), de baas van de Mossos d’Esquadra, verklaard tegenover het Spaanse Hooggerechtshof. Daar is nu al enkele weken het proces aan de gang waarin Catalaanse politici terechtstaan voor hun aandeel in het illegale referendum van 1 oktober 2017.

Trapero zou Puigdemont (rechts) naar eigen zeggen herhaalde malen hebben verwittigd dat het illegale referendum van 1 oktober 2017 tot zware incidenten kon leiden. Hij vroeg de toenmalige president daarom de ganse zaak op te schorten. Toen de rechter hem vroeg wie hij verwittigd had dat het ganse referendum voor grote problemen dreigde te zorgen, noemde hij slechts één naam: Puigdemont.

Geen steun voor referendum binnen Mossos d’Esquadra

De baas van de Mossos bevestigde ook dat er binnen de Catalaanse politie geen steun bestond voor het onafhankelijkheidsproject. Hij haalde daarbij zwaar uit naar Joaquin Forn, de nummer twee van de Mossos. Trapero verweet Forn de Catalaanse bevolking in verwarring te hebben gebracht. Hij zou hen hebben doen geloven ‘dat de Mossos de regering Puigdemont in hun plannen steunden’.

Een afrekening met Puigdemont en de ‘Govern’

De getuigenis van Trapero leek veel op een afrekening met de Govern, de toenmalige politieke leiding van Catalonië. Ze lokte veel kritiek uit. Zijn getuigenis stond dan ook haaks op die van Bernardo Pérez de los Cobos. Deze laatste was op 1 oktober 2017 verantwoordelijk geweest voor de coördinatie tussen de verschillende politiediensten. Dat waren enerzijds de Guardia Civil en de Policia Nacional en anderzijds de Mossos d’Esquadra.

Ook de tv-beelden spreken de getuigenis van Trapero tegen. Nergens is te zien dat de Mossos tegen de organisatoren van het referendum optreden. Dat Trapero bereid zou zijn geweest Puigdemont te arresteren lijkt veel op achterafpraat. Deze laatste vluchtte onmiddellijk na de onafhankelijkheidsverklaring naar België. Daar verblijft hij tot op vandaag verblijft. Of Trapero de waarheid spreekt zullen we dus nooit weten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20