De coronacrisis leidde tot een forse opmars van elektronisch betalen, ten nadele van contante betalingen. Een rapport van consultant McKinsey geeft drie redenen waarom de maatschappij cash best niet te snel vaarwel zegt.
Het rapport kwam er in opdracht van De Nederlandsche Bank, de tegenhanger van onze Nationale Bank. De centrale bank van Nederland hoopt met de banken en de andere partijen in het betalingsverkeer afspraken te maken om zeker nog in de komende vijf jaar contant geld goed bereikbaar en bruikbaar te houden in Nederland. Dit zijn volgens McKinsey de redenen waarom dat nodig is.
1. Cash als back-up
Contant geld mag dan al een ouderwets analoog systeem zijn, de fysieke munten en biljetten zijn de eerste terugvaloptie als het elektronisch betaalverkeer met betaalkaarten verstoord is. Er zijn in theorie alternatieve digitale back-ups mogelijk, zoals mobiele betalingen die met QR-codes buiten het stelsel van kaartnetwerken werken. Maar vandaag voldoen die nog niet aan de vereisten op het vlak van beschikbaarheid en betrouwbaarheid.
“Voordat digitale betaalmiddelen de terugvalfunctie van contant geld kunnen overnemen, dienen zij breed uitgerold en voor iedereen toegankelijk te zijn”, zegt De Nederlandsche Bank. “Wanneer deze alternatieve back-up er in de toekomst komt, kan contant geld nog steeds blijven functioneren als een additionele back-up voor pinbetalingen, maar vermindert of vervalt de noodzaak om contant geld te beschouwen als noodzakelijk voor deze kritieke functie”, schrijft McKinsey.
2. Cash is betaalmiddel van kwetsbare groepen
Uit het Nederlandse onderzoek blijkt dat contant geld relatief veel gebruikt worden door kwetsbare groepen, zoals mensen met een beperking, senioren en mensen met financiële problemen, die soms geen eigen bankrekening hebben.
“Een deel van deze mensen is daadwerkelijk van contant geld afhankelijk, een ander deel gebruikt contant geld uit gewoonte of omwille van de anonimiteit ervan”, zegt McKinsey. “Inclusiviteit van cashafhankelijke groepen vormt een belangrijke reden om de beschikbaarheid van contant geld te waarborgen.”
3. Cash als publiek goed
Een land uit de eurozone kan niet zomaar op eigen houtje cash als betaalmiddel afschaffen. Volgens de afspraken tussen de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken moet cash zeker nog tot in 2030 “algemeen beschikbaar en competitief zijn als betaalmiddel en waardereserve”. Contant geld is juridisch een vordering op de ECB en moet door iedereen gebruikt kunnen worden die dat wil.
De banken ontmoedigen cash om de kosten van de geldautomaten te dempen en witwassen en fraude tegen te gaan. Maar dat mag volgens De Nederlandsche Bank “het legitieme gebruik van contant geld niet bemoeilijken”. De centrale bank van Nederland vindt het belangrijk dat winkeliers contant geld blijven accepteren.
Lees ook:
- Het rapport van McKinsey
- Deutsche Bank: “Cash is nog altijd koning ondanks coronacrisis”
- Waarom het een slecht idee is om uw geld weg te stoppen onder uw matras
(tb)