Carnaval Rio uitgesteld tot 2022

Het Braziliaanse Rio de Janeiro stelt zijn wereldberoemde carnavalfeest uit tot 2022. Dat heeft de burgemeester beslist.

Carnaval vindt normaal in februari of maart plaats, voorafgaand aan de vastentijd. Vorig najaar besliste Rio om zijn carnavalfeest, het grootste ter wereld, uit te stellen tot juli 2021. De hoop was dat het coronavirus tegen dan voldoende teruggedrongen zou zijn dankzij massale vaccinatie, en dat in de maanden daarvoor de beroemde sambascholen zich goed zouden kunnen voorbereiden.

Maar nu wordt het carnaval van Rio voor een tweede keer uitgesteld, tot ergens in 2022. Dat betekent dat de Braziliaanse megastad het dit jaar uitzonderlijk zonder carnaval zal moeten doen.

De recentelijk verkozen burgemeester Eduardo Paes zegt op Twitter goed te beseffen hoe belangrijk het carnaval is voor de economie van de stad en voor het culturele leven waaronder de sambascholen. Maar volgens hem is de organisatie van zo’n mega-evenement met miljoenen bezoekers onmogelijk geworden, nu het coronavirus weer opflakkert in Brazilië. De vaccinatiecampagnes zijn pas opgestart en staan minder ver dan aanvankelijk verhoopt. ‘Carnaval in juli is ondenkbaar’, is Paes duidelijk.

Stranden

Volgens de officiële statistieken is Brazilië het op een na meest getroffen land qua aantal coronadoden: ruim 214.000 slachtoffers, tegenover 410.000 overlijdens in de VS. Bijna 8,7 miljoen Brazilianen raakten besmet sinds het begin van de crisis. Dat belet niet dat de stranden gewoon open blijven.

Het strand van Rio de Janeiro op 17 januari 2021 – Isopix

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20