Alles wat u moet weten over het carnaval van Rio (dat nog tot woensdag duurt)

In het Braziliaanse Rio de Janeiro begint vrijdag 1 maart officieel het mythische carnaval. Het carnaval van Rio is het grootste carnavalsfeest ter wereld. Er zullen ruim 1,5 miljoen toeristen op het evenement afkomen. Dat ze drie keer de normale prijs moeten betalen voor hotelkamer schrikt hen niet af. 

Dit jaar wordt tussen 1 en 6 maart in de hotels op een bezettingsgraad van 72% gerekend. In de meest toeristische wijken – Ipanema, Flamengo en Copacabana – is nog amper een kamer te vinden, die minder dan 200 dollar (175 euro) per nacht kost. De luxehotels hebben nog enkele kamers vrij, maar daar moet om en bij de 1.000 dollar per nacht worden gerekend.

Rio is tijdens de carnavalsdagen vooral een trekpleister voor Argentijnen en Chilenen, waarvan de meeste in AirBnb’s logeren. Die kosten amper 70 dollar per nacht.

Veiligheid

Veiligheid blijft altijd een issue in Zuid-Amerika. Ook Brazilië ontsnapt daar niet aan. Het land komt dan ook nog eens uit de zwaarste recessie in de geschiedenis. Daarom werd het carnaval 2 jaar geleden zelfs in 48 steden afgelast.

Het stadsbestuur zet dit jaar voor het eerst gezichtherkenningssoftware naar Chinees model in. In 28 straten van de wijk Copacabana werden 28 camera’s geïnstalleerd die non-stop beelden zullen doorsturen naar het politiehoofdkwartier. De software herkent ook nummerplaten.

Verder werden de 42 toegangswegen tot de belangrijkste carnavalroutes werden met camera’s uitgerust.

De gouverneur van de staat wil ook sluipschutters positioneren op strategische punten in de stad. Die kunnen dan op elk moment gewapende verdachten uitschakelen.

Dit jaar zullen 26.000 agenten trachten de 6 miljoen bezoekers een veilig verblijf te garanderen. Daarnaast zijn er ook 2.500 mensen onderhoudspersoneel aan de slag en zijn 32.500 toiletten voorzien.

Net als in alle andere katholieke landen waar een traditie van vasten bestaat, wordt in Brazilië en met name in Rio de Janeiro carnaval gevierd. Het grote carnaval biedt de inwoners nog een laatste kans om zich in het feestgedruis te begeven vooraleer een periode van matiging en vasten aanbreekt. Hierna volgen

7 zaken die u moet weten over het carnaval van Rio de Janeiro:


© iStock

1. Het feest van de favela’s

Het carnaval van Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de armere wijken van Rio. Het feest duurt vijf dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag, wanneer de vasten beginnen. Rio telt meer dan 1.000 sloppenwijken, oftewel favela’s. Bijna 1 op elke 4 Carioca’s – zoals de inwoners van de miljoenenstad worden genoemd – leeft in zo’n favela. Dat zijn woonwijken die ontstonden bij het einde van de 19e eeuw. Ze boden toen de meest betaalbare optie om een dak boven het hoofd te hebben. In die favela’s ontwikkelden voormalige Afrikaanse slaven de muziekstijl die nu bekend staat als de ‘samba.’


© iStock

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. De Samba vormt de basis en het hart van het carnaval

Aan het einde van de 19e eeuw kwamen door de bloei van de koffieteelt en afschaffing van de slavernij grote migratiestromen op gang. Veel (ex-)slaven van wie velen afkomstig waren uit de deelstaat Bahia, vestigden zich in Rio de Janeiro en brachten hun lokale dansen, muziek en gebruiken mee. (Bron)


© iStock

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Het hoogtepunt van de carnavalsviering zijn de parades in de Sambadrome

Sinds 1984 worden de carnavalsparades in de Sambadrome gehouden, waar elke samba-school 65 tot 80 minuten lang zijn opwachting mag maken. Deze parades vormen een competitie tussen de verschillende wijken en samba-scholen. Een school telt al gauw 4.000 dansers, die een complexe, maar opwindende choreografie brengen. Elke optocht heeft zijn eigen thema en wordt gekenmerkt door gekostumeerde danseressen en praalwagens. Sommige scholen besteden tot 3 miljoen euro aan hun kostuums.


© iStock

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. De winnende school mag een cheque van 1 miljoen dollar in ontvangst nemen

De Sambódromo wordt lokaal ook de ‘Passarela do Samba’ of samba-passage genoemd. Het is een ontwerp van de beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Er is plaats voor 90.000 toeschouwers. Zitplaatsen kosten tussen de 250 en 550 euro. Zondag en maandag vinden de finales plaats en mogen telkens zes scholen optreden. De tijdslimiet van 80 minuten van start tot einde moet worden gerespecteerd, anders dreigt diskwalificering. Een jury van artiesten, intellectuelen en andere beroemdheden beslist wie de winnaar wordt. Ze kijken naar de originaliteit van het thema, de muziekkeuze, de choreografie, de kostuums en uiteraard het enthousiasme van de toeschouwers.

© iStock

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Het carnaval van Rio is het grootste ter wereld

Overal in de stad viert men carnaval. Eén van de vele honderden “blocos” – straatfeesten – georganiseerd door een van de talloze samba-groepen trok in 2004 liefst 400.000 bezoekers, goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Dagelijks komen zo’n 2 miljoen mensen de straat op; elk jaar reizen ook 1,5 miljoen toeristen naar Rio om er het carnaval mee te maken.


© iStock

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Tijdens het carnaval regeert in Rio niet de burgemeester

Niet de burgemeester, maar Koning Momo is tijdens carnaval de baas van de stad. Bij de start van het vijfdaagse feest krijgt hij tijdelijk de sleutels van de stad in handen. De traditie van de sleuteloverdracht bestaat sinds 1933. Honderden journalisten wonen ze bij. Op Aswoensdag bezorgt Koning Momo de sleutel dan terug aan de burgemeester van Rio, waarna het leven in de stad weer de dagelijkse routine oppikt.

Momo is een mythische figuur, wiens origine bij de Oude Grieken ligt. Hij staat symbool voor de macht van het feesten en de vrijheid over het rationele.


© iStock

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Feestvierders geven 700 miljoen euro uit aan eten en drinken

Tijdens de vijfdaagse geeft men een kleine 700 miljoen euro uit aan eten en drinken, dat is 140 miljoen euro per dag. Drie kwart daarvan komt voor rekening van de toeristen. Tijdens de 5 carnavalsdagen zullen de feestvierders ruim 400 miljoen liter bier consumeren. Ter vergelijking: een olympisch zwembad heeft een inhoud van 2,5 miljoen liter. Wie zaken op de openbare weg gooit of op straat urineert mag zich aan een boete van 120 euro verwachten. De stad voorziet dit jaar dan 32.500 mobiele toiletten.


© Mario Tama/Getty Images

Meer