Canon brengt AI-camera uit die zelf kan kiezen om foto’s te maken

Met de PowerShot PICK brengt Canon een AI-bestuurde camera op de markt. Het kleine toestel is uitgerust met technologie die objecten zelf in focus kan houden.

Waar je ook gaat een persoonlijke mini-fotograaf kunnen meenemen, dat is het idee achter de Powershot PICK. Het kleine toestel houdt objecten of personen binnen de lens en kan op commando foto’s nemen. Door AI-gestuurde besluitvorming kan de PICK ook zelf kiezen wanneer het een uitgelezen moment is om een foto vast te leggen.

Twee weken geleden lekten er online al details over de camera. Daardoor was er op het internet veel discussie over wat het toestelletje juist ging kunnen doen en welke plannen Canon had met het product. Op techsites werden termen rond gesmeten zoals de ‘ultieme camera voor handsfree-gebruik’ of een ‘intelligente en compacte camera’. Ze bleken er niet ver naast te zitten.

Gezichten herkennen en volgen

Canon onthulde vier dagen geleden officieel de specificaties van de PICK. Het apparaat beschikt over een kleine sensor, een zoomlens van 12 megapixels en ingebouwde beeldstabilisatie. Dit moet de camera bijstaan om bewegende beelden vast te leggen.

Een promotiefilmpje van Canon voor de PICK waar u het toestel in actie kan zien.

De PICK dient namelijk een doelgroep die zichzelf graag in beeld brengt tijdens diverse activiteiten. Volgens Canon is de camera ontworpen om overal mee te nemen en neer te zetten, of om aan een selfiestick te bevestigen. Het toestel op zakformaat zal zijn omgeving afspeuren naar gezichten en die vervolgens volgen en vastleggen. Door AI-analyse kan de camera zelf kiezen wanneer het de ideale moment is voor een foto.

‘Big in Japan’

De kleine robotische cameraman is alvast in trek bij het Japanse publiek. Op de crowdfundpagina van Canon bereikte het nieuwe product pijlsnel het doel van 8.000 euro om een plekje op de productieband te krijgen. Momenteel staat de teller zelfs boven de 100 miljoen yen, ofwel bijna 800.000 euro. Misschien zal de schattige camera ooit wel echt fotografen definitief vervangen.

Meer