AI maakt verzekeringen toegankelijk voor Afrikaanse boeren

De Keniaanse startup Pula maakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) verzekeringen toegankelijk voor kleinschalige Afrikaanse boeren. Zo kunnen ook zij zich verzekeren tegen klimaatrisico’s, schrijft vaknieuwssite Techcrunch. Het bedrijf wist onlangs voor 6 miljoen dollar (bijna 5 miljoen euro) aan investeringen op te halen.

Landbouwverzekeringen zijn makkelijk te verkopen aan grootschalige boerderijen in de Verenigde Staten of Europa, maar veel moeilijker aan het versnipperde agrarische landschap in veel Afrikaanse landen waar boeren vaak maar een klein stukje grond hebben. Daardoor hebben veel boeren op het continent geen verzekering. Van het wereldwijde aantal premies wordt minder dan 1 procent geïnd op het Afrikaanse continent, terwijl daar 17 procent van de landbouwgrond ligt.

De lage dekkingsgraad komt doordat het voor veel kleine boeren onbetaalbaar is om een verzekeraar langs te laten komen om de premie te berekenen. Startup Pula wil dat probleem aanpakken door historische gegevens over bijvoorbeeld droogtes en overstromingen en plagen in een algoritmisch rekenmodel te stoppen. Op basis daarvan kan een verzekering samengesteld worden.

Verkoop

Ondanks de verbeterde toegankelijkheid, zouden veel kleine boerenbedrijven het alsnog niet willen afsluiten. Die denken vaak dat ze toch niet getroffen gaan worden door een klimaatramp, omdat het tot dusver goed is gegaan. Gaat het vervolgens toch mis, dan willen ze ineens wel een verzekering – maar omdat Pula dan sowieso moet uitkeren, kan de verzekeraar geen premie meer afsluiten.

De startup werkt daarom samen met banken. Wanneer een boer daar een lening afsluit, moeten ze daar verplicht een verzekering bij nemen. Inmiddels wordt samengewerkt met het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, de centrale bank van Nigeria en met de overheden van Zambia en Kenia.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20