Canadese premier wil iedereen extra ziekteverlof geven om tweede golf te overbruggen

Omdat een tweede golf van het coronavirus later dit jaar onafwendbaar lijkt, wil de Canadese premier Justin Trudeau zijn voorzorgen nemen. Hij ziet heil in extra ziekteverlof voor alle Canadezen.

Waarover gaat het? Op een persconferentie drukte Trudeau maandag zijn vrees voor een tweede golf uit. Hij was daarbij extra bezorgd over het feit dat zieke Canadezen misschien niet kunnen werken. ‘Niemand zou moeten kiezen tussen een vrije dag nemen of rekeningen betalen. Net zoals niemand zou moeten kiezen tussen thuisblijven met symptomen of het betalen van huur en boodschappen’, zei de Canadese premier.

Maar? Alle beslissingsmacht rond ziekteverlet situeert zich op provinciaal niveau. De meeste Canadese provincies geven werknemers jaarlijks drie verlofdagen wegens ziekte. Volgens Trudeau is zijn regering in onderhandeling met alle provincies om te verzekeren dat ‘elke Canadese werknemer die dat nodig heeft toegang krijgt tot tien ziektedagen per jaar’.

‘Als de herfst komt en het griepseizoen keert terug, willen we niet dat mensen die ziek worden zich zorgen maken over het feit dat ze eigenlijk moeten werken. Het mag niet zo zijn dat ze zich niet kunnen veroorloven om thuis te blijven en zo bijdragen aan een nieuwe golf. Dat zou echt een probleem zijn’, verklaarde de Canadese premier.

The bigger picture? Het gezondheidssysteem en de verlofregeling in Canada mogen dan wel anders werken dan in België, het is toch veelzeggend dat Trudeau extra verlofdagen wil voorzien. Enerzijds wil hij de omvang van de tweede golf zo klein mogelijk houden, anderzijds wil hij vermijden dat Canadese werknemers zwarte sneeuw zien als gevolg van de coronacrisis.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20