Canadese premier verliest absolute meerderheid maar kan blijven regeren

De Canadese premier Justin Trudeau mag zich opmaken voor een tweede ambtstermijn. Na een moeilijk jaar met schandalen is Trudeau’s Liberale Partij de grootste geworden bij de Canadese parlementsverkiezingen.

De Liberale Partij haalt volgens Reuters 156 van de 388 zetels binnen, wat te weinig is voor een absolute meerderheid (170 zetels). De partij van Trudeau is wel de grootste en blijft aan de macht, hetzij in een minderheidsregering. Die regering zal waarschijnlijk op gedoogsteun van de New Democratic Party kunnen rekenen, dat 25 zetels kreeg.

Justin Trudeau kan nu opgelucht ademhalen. De 41-jarige premier kwam in 2015 aan de macht als charismatisch figuur met een progressief beleid, maar zag zijn populariteit terugvallen. Tijdens de verkiezingscampagne kwamen oude foto’s naar boven waarop Trudeau in ‘blackface’ (een zwart geschminkt gezicht) stond. Dat was pijnlijk voor een premier die diversiteit en multiculturalisme als speerpunten ziet.

Daarnaast waren er ook 2 berispingen van de Canadese ethische toezichthouder. Trudeau had in 2016 een vakantie doorgebracht op een privé-eiland van een miljardair. Ook is hij tijdens zijn ambtstermijn tussengekomen in een onderzoek naar corruptie in een ingenieursbedrijf.

Linksere koers

Tijdens zijn tweede ambtstermijn zal Trudeau zijn progressieve agenda kunnen verderzetten. Hij wil bijvoorbeeld de inkomensverschillen in zijn land en de klimaatopwarming aanpakken. De Liberale Partij beloofde al extra geld voor kinderbijslag, werkloosheidsverzekeringen en pensioenen. Zeker in een gedoogsteun-combinatie met NDP zal het beleid nog wat opschuiven naar links.

De verkiezingsuitslag wordt met argwaan bekeken vanuit de Canadese energiesector. De toplobby van de olie-industrie zegt al langer dat het federale milieubeleid de olieproductie schade toebrengt.

‘Wachtende regering’

Andrew Scheer, leider van de Conservatieve Partij, eindigt op 121 zetels. Hij reageert dat ‘de nacht niet geëindigd is zoals hij gehoopt had’. Toch toont hij zich strijdvaardig en wijst op de 20 zetels die de Liberale Partij verloren heeft bij deze verkiezingen. ‘Wanneer uw regering valt, staan de Conservatieven klaar. We zijn een wachtende regering’, richt hij zich tot Trudeau.

Rivaal Andrew Scheer richt zich tot zijn kiezers nadat de verkiezingsuitslag bekend is – EPA
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20