Recordhoeveelheid CO2 door bosbranden maakt van Canada ’s werelds vierde grootste vervuiler


Key takeaways

  • Canadese bosbranden hebben in 2023 15 miljoen hectare vegetatie verwoest.
  • Bij de branden kwam een recordhoeveelheid van 2.371 megaton kooldioxide en koolmonoxide vrij.
  • Stijgende temperaturen kunnen tegen 2050 de norm worden, waardoor de frequentie en intensiteit van bosbranden zal escaleren.

In 2023 hebben bosbranden in Canada 15 miljoen hectare vegetatie verwoest, wat neerkomt op 4 procent van de totale beboste oppervlakte van het land. Tijdens deze branden werd een recordhoeveelheid van 2.371 megaton kooldioxide en koolmonoxide uitgestoten. Deze ongekende verbranding heeft Canada naar de vierde plaats gebracht als grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.

Satellietgegevens onthulden aanzienlijke koolstofemissies door de branden, die zich uitstrekten van mei tot september 2023. Het onderzoeksteam concludeerde dat de ongewoon hete en droge omstandigheden die aan deze bosbranden ten grondslag lagen, tegen 2050 de norm zouden kunnen worden, waardoor de frequentie en intensiteit van bosbranden zou kunnen escaleren.

De gevolgen voor Canadese bossen

De zorg ontstaat dat meer frequente en hevige bosbranden in de komende decennia het koolstofabsorberend vermogen van Canadese bossen zou kunnen verminderen. Het uitgestrekte boreale woud, dat zich van de Stille Oceaan tot de Atlantische Oceaan uitstrekt, bevat aanzienlijke koolstofreserves.

Hoewel de vegetatie na verloop van tijd weer aangroeit, komt de door de branden vrijgekomen koolstof weer in de atmosfeer terecht. De combinatie van toenemende branden en droogte kan de regeneratie van de bossen belemmeren en hun koolstofopnamecapaciteit verminderen.

De noodzaak van klimaatactie

Het onderzoek pleit ervoor dat Canada zijn toegestane uitstoot van fossiele brandstoffen heroverweegt om de verminderde koolstofopname door de bossen te compenseren. De Canadese regering heeft zich in het kader van de Overeenkomst van Parijs verplicht om de uitstoot van broeikasgassen met 40 tot 45 procent te verminderen ten opzichte van de niveaus van 2005.

De afgelopen twintig jaar zijn de frequentie en intensiteit van bosbranden wereldwijd aanzienlijk toegenomen als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Hoewel het bosbrandseizoen in Canada dit jaar relatief rustiger was, ontstond er in bepaalde regio’s toch grote schade. Zo werd het toeristische stadje Jasper in het westen van Canada in juli zwaar verwoest.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.