Stormloop op vloeibaar aardgas: Canada broedt op LNG-projecten aan zijn westkust

Canada doet een tweede poging om een exportindustrie voor vloeibaar aardgas (LNG) op poten te zetten. Deze keer aan zijn westkust.

Ondanks de enorme gasreserves van Canada bezit het land geen enkele operationele LNG-exportterminal. Daar hoopt het nu, tien jaar nadat het Noord-Amerikaanse land aan zijn bevolking al eens gelijkaardige plannen heeft gepresenteerd, verandering in te brengen.

Eerder vormde vooral de strikte milieuregelgeving een obstakel voor de aanleg van nieuwe pijpleidingen in Canada. En dat ontmoedigde, logischerwijs, de bouw van LNG-terminals die gepland waren aan de Atlantische kust van het land. Ook stuitten de plannen vaak op een njet bij de inheemse bevolking.

Gigantisch schaliegasveld

Deze keer, echter, richten energiebedrijven zich vooral op iets kleinere projecten aan de westkust, in plaats van gigantisch opgezette productiebedrijven aan de oostkust. Dat schrijft het persagentschap Reuters.

Die projecten worden opgetrokken in de oostelijke provincie British Columbia (BC). In BC bevindt zich namelijk het gigantische Montney-schaliegasveld. Daarnaast is BC gelegen aan de Pacifische kust; dicht dus bij de Aziatische markten, waar de prijzen voor vloeibaar aardgas vorige week nog een recordhoogte bereikten.

Over de kleinere projecten opperen topfiguren van de betrokken energiebedrijven dat ze goedkoper en sneller te bouwen zijn.

“Kleinere projecten zijn gemakkelijker te beheren, vooral in Canada”, laat Al Monaco, CEO van pijpleidingbedrijf Enbridge, optekenen door Reuters. “De behoefte aan LNG wereldwijd is nu duidelijker (aanwezig) dan vroeger, we krijgen een tweede kans en ik hoop dat we die deze keer niet verknoeien. We moeten er meteen werk van maken.”

Concrete plannen

Concreet kondigde het eerdergenoemde Enbridge een investering van 1,5 miljard Canadese dollar aan in het 4 miljard dollar kostende Woodfibre LNG-project van Pacific Energy, een in Singapore gevestigde energiereus. De bouw van de Woodfibre-terminal zal volgend jaar van start gaan.

Van het door Shell geleide LNG Canada-project is dan weer de eerste fase van het bouwproces (er zijn er twee) voor 60 procent voltooid. Dat project, dat onder meer een exportterminal in de haven van Kitimat (eveneens BC), een pijpleiding en een platform voor gasboringen behelst, wordt geraamd op 31 miljard dollar. Het kan dus bezwaarlijk klein genoemd worden …

Voorlopig zijn dit echter de enige twee (van 18 voorgestelde projecten) die daadwerkelijk van start zijn gegaan. Daar zou de Canadese premier, Justin Trudeau, niettemin graag verandering in zien.

Europa

Trudeau hoopt namelijk ook op de bouw van faciliteiten die vloeibaar aardgas (LNG) naar het Europese continent kunnen exporteren.

“Canada kijkt op de middellange termijn naar de uitbreiding van zijn energie-infrastructuur, op een manier die aansluit bij onze doelstellingen voor de lange termijn, om de wereldwijde afhankelijkheid van Russische olie en andere fossiele brandstoffen te beëindigen”, zei de premier eind juni.

De Canadese regering is daarom in gesprek met Repsol en Pieridae Energy, de bedrijven achter twee andere voorgestelde LNG-exportinstallaties, om te zien hoe ze het proces kan versnellen en de toevoer naar Europa kan helpen stimuleren, vertelde de Canadese minister van Natuurlijke Hulpbronnen eerder aan Reuters.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20