Californië is nu de vijfde economie van de wereld

De Amerikaanse staat Californië is met een bruto binnenlands product (bbp) van 2.747 miljard dollar nu ‘s werelds vijfde economie. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag is gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Handel. De Californische economie is nu groter dan de Britse, die met een bbp van 2.625 miljard dollar vrede moeten nemen met een zesde plaats.

De ‘Golden State’ moet enkel nog Duitsland (3.685 miljard dollar), Japan (4.872 miljard), China (12.015 miljard) en de VS (16.644 miljard zonder Californië) laten voorgaan.

De Amerikaanse staat is aan indrukwekkende remonte bezig. In 2012 was Californië – waar 40 miljoen mensen wonen – weggezakt tot een tiende plaats, met een bbp van amper 2.003 miljard dollar.

Volgens economen van het ministerie van Financiën droegen alle sectoren bij aan de groei in de staat, uitgezonderd de landbouw. Financiële diensten en vastgoed zijn de belangrijkste economische sectoren, gevolgd door de ICT-sector met zijn talrijke technologiebedrijven.

“Deze sterke prestatie in vergelijking met andere geïndustrialiseerde economieën wordt vooral gedicteerd door de hoge productiviteit per werknemer,” zegt Lee Ohanian, professor Economie aan de UCLA. “Het Verenigd Koninkrijk heeft 25 miljoen meer inwoners, maar heeft een kleiner bbp.”

Na Californië is Texas de Amerikaanse staat met het grootste bbp (1.696 miljard), gevolgd door New York, Florida en Illinois. 

Meer