Key takeaways
- Californië overtreft Japan als ’s werelds op drie na grootste economie met een nominaal bbp van 4,1 biljoen dollar.
- De robuuste groei van de staat van 6 procent in 2024 overtreft de Verenigde Staten, China en Duitsland, met een gemiddelde nominale bbp-groei van 7,5 procent van 2021 tot 2024.
- Californië levert een aanzienlijke bijdrage aan de federale overheid en stuurt meer dan 83 miljard dollar meer dan het aan federale financiering ontvangt.
De opmerkelijke economische prestaties van Californië hebben ervoor gezorgd dat het de op drie na grootste economie ter wereld is geworden, na Japan. Volgens recente gegevens van het Internationaal Monetair Fonds en het U.S. Bureau of Economic Analysis bereikte het nominale bbp van Californië een duizelingwekkende 4,1 biljoen dollar, waarmee het de 4,02 biljoen dollar van Japan overtrof. Door deze prestatie staat Californië alleen achter de Verenigde Staten, China en Duitsland op de wereldranglijst. Dit meldt Gavin Newsom, Gouverneur van Californië.
De groeisnelheid van Californië
Gouverneur Gavin Newsom schrijft dit succes toe aan de strategische investeringen van Californië in zijn mensen, de prioriteit voor duurzaamheid en het onwrikbare geloof in innovatie. Hij benadrukt het robuuste groeipercentage van 6 procent van de staat in 2024, waarmee het de drie grootste economieën voorbijstreeft: de Verenigde Staten (5,3 procent), China (2,6 procent) en Duitsland (2,9 procent). Deze indrukwekkende prestatie weerspiegelt een consistent stijgend traject, met een gemiddelde nominale bbp-groei van 7,5 procent van 2021 tot 2024.
Economisch leiderschap van Californië
De economische kracht van Californië gaat verder dan de indrukwekkende bbp-cijfers. De staat is een vitale motor voor de economie van het land en is toonaangevend wat betreft het opstarten van nieuwe bedrijven, toegang tot durfkapitaal en belangrijke industrieën zoals productie, hightech en landbouw. Californië levert ook een aanzienlijke bijdrage aan de federale overheid en stuurt meer dan 83 miljard dollar meer dan het aan federale financiering ontvangt.
Potentiële bedreigingen aanpakken
Gouverneur Newsom erkent dat er potentiële bedreigingen zijn voor de economische vooruitgang van Californië, met name door het tariefbeleid van de federale regering. Hij heeft juridische stappen ondernomen tegen dit beleid, met het argument dat het schadelijk is voor staten, consumenten en bedrijven. De rechtszaak is bedoeld om een einde te maken aan wat hij beschouwt als “tariefchaos”, die de markten heeft gedestabiliseerd, miljarden aan verliezen heeft veroorzaakt en de kosten voor particulieren en bedrijven heeft verhoogd. Newsom benadrukt de noodzaak om de bloeiende economie van Californië te beschermen tegen mogelijk schadelijke federale interventies.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!