Californië: hoofdstad van Amerikaanse armoede

De ‘war on poverty’, de fenomenale bureaucratie en de torenhoge prijzen voor wonen en energie hebben van de ‘Golden State’ nu de Amerikaanse hoofdstad van de armoede gemaakt.

Californië is de bakermat van Silicon Valley, Hollywood en het grote geld. Maar het is ook de Amerikaanse staat waar de grootste armoede heerst. Ruim 1 op elke 5 Californiërs leeft er onder de armoedegrens. 

Dat is opmerkelijk, want de Amerikaanse economie  doet het fantastisch en in Californië groeide het bruto binnenlands product de voorbij 5 jaar dubbel zo snel als het landelijke gemiddelde.

Analisten gingen op zoek naar de oorzaak van die armoede en vonden 3 redenen:

  1. Ten eerste is er de ‘war on poverty’ – de zogenaamde ‘oorlog tegen armoede’ -en net als bij ons genereert die ook hier enkel meer armoede. Californië telt 12% van de Amerikaanse bevolking, maar de staat telt 1 op 3 van alle steuntrekkers. In de Californische straten dwalen vandaag ook nog eens een kleine 100.000 daklozen rond.
  2. Dan is er de geweldigde bureaucratie in de staat. De ‘Golden State’ telt niet minder dan 833.000 ambtenaren. Die hebben alle belang bij een status-quo met betrekking tot armoede. Het garandeert hun job en beschermt ook de budgetten waarover ze beschikken. 
  3. Dan tenslotte is er de prijs van de woningen en van energie. Een Californisch gezin besteedt gemiddeld een derde van zijn inkomen aan de woonst en betaalt ook nog eens 10% van dat inkomen voor 4de energiefactuur. In beide domeinen is het de overdreven regelgeving die de prijzen de hoogte injaagt.

Wat is de conclusie?

Californië is al decennialang in handen van de Democraten. Die zijn vandaag full-time begaan met de anti-Trump-agenda, het milieu en de nobele verdediging van illegalen.  Maar dat alles maakt wel dat de traditionele bevolking van de staat, de vele armen inbegrepen, vandaag vaak vergeten wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20