Voor ons, Europeanen, staat Cadillac voor luxueuze, zware auto’s vol chroom en geliefd door Amerikaanse presidenten. Maar nu heeft het automerk ook plannen bekendgemaakt voor een vliegende auto.
De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft op de technologiebeurs CES een prototype van een vliegende Cadillac onthuld die chauffeurs in een paar minuten tijd door drukke steden moet voeren. Al vliegend.
Het bedrijf toonde een animatievideo van een zogenoemde eVTOL (electric vehicle take-off and landing), een eenzits autonoom vliegtuigje. Volgens GM heeft het toestel vier rotoren, aangedreven door een elektrische motor van 90kWh, waarmee het verticaal kan opstijgen en landen.
De bedoeling is dat het zwarte, futuristisch ogende vliegtuig in de toekomst zou opstijgen van speciaal voorziene helipads op gebouwen en in omgebouwde parkeergarages. Behalve dat de eVTOL snelheden van 90 kilometer per uur zou halen, zijn er nog maar weinig andere technische details bekend.
‘Eerste stap naar luchtmobiliteit’
Michael Simcoe, onderdirecteur van de Global Design-afdeling bij GM, zei tijdens de presentatie van het ontwerp: ‘Dit is GM’s eerste stapje naar luchtmobiliteit. We bereiden ons voor op een wereld waarin de vooruitgang in elektrische en autonome technologie persoonlijke vliegreizen mogelijk maakt.’
GM zweeg op de CES-beurs echter in alle talen over een mogelijke releasedatum voor de vliegende Cadillac. ‘Het is een glimp van hoe autonomie en Cadillac-luxe er in de niet al te verre toekomst zou kunnen uitzien’, zei Simcoe.
GM niet de enige
De Amerikaanse automaker is bovendien lang niet de enige die droomt van vliegende auto’s. Deze week kondigde het in Californië gevestigde Archer Aviation een samenwerking aan met Fiat Chrysler (FCA) om een eigen elektrische eVTOL te ontwikkelen.
Dit jaar verkondigde het Britse bedrijf Vertical Aerospace dat het binnen vier jaar vliegende taxi’s klaar zal hebben die pendelaars in het Verenigd Koninkrijk kunnen vervoeren. Het bedrijf uit Bristol onthulde een ontwerp met een 15 meter lange vleugel en acht rotoren, die een kruissnelheid van 240 kilometer per uur zou halen en in staat zou zijn om vier passagiers en een piloot te vervoeren.
Lees ook: