Burgeroorlog in Soedan lijkt uitzichtloos: “De komende dagen zijn cruciaal”

De burgeroorlog in Soedan wordt met de dag heviger. De rivaliteit tussen het reguliere leger en de paramilitaire organisatie Rapid Support Forces zorgt voor geweld in het land. Professor internationale politiek en internationale relaties Harry Verhoeven ziet het niet snel goed komen, zo vertelt hij aan Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met professor Verhoeven:


Waarom is dit belangrijk?

In Soedan is zich een machtsstrijd aan het afspelen tussen het Soedanese leger en de Rapid Support Forces. De burgeroorlog concentreert zich vooral in de hoofdstad Khartoem, maar kent heel wat collateral damage. Een Belgische EU-ambtenaar is neergeschoten. Soedan stevent ook af op een humanitaire ramp.
  • Verhoeven legt uit: “Er wordt heel weinig omgezien naar diplomatiek protocol of wie er geraakt kan worden door een kogel hier of een bombardement daar. Het toont aan hoe belangrijk het is voor beide kampen om deze slag te winnen.”
  • “Beiden zijn ervan overtuigd dat dit land zonder hen in elkaar gaat storten. Daarom moet er koste wat kost worden gewonnen en vandaar dat je ook die berichten krijgt over collateral damage, diplomaten die in vieze papieren zitten en heel veel gewone mensen die tussen twee vuren komen te zitten.”
  • “Soedan zit al bijna tien jaar in een zeer diepe economische recessie. De basisconditie is voor veel mensen al zeer moeilijk”, haalt Verhoeven aan. “Het geweld maakt het volledig onmogelijk voor mensen om te gaan werken. Veel mensen kunnen op dit moment niet eens een maaltijd per dag kopen.”

Geen snel compromis

  • “Door de zeer slechte veiligheidssituatie is het heel moeilijk voor de Verenigde Naties of voor NGO’s om medische of voedselhulp naar het land te brengen. De situatie is heel nijpend aan het worden. De komende dagen zijn cruciaal, niet de komende weken of maanden.”
  • “In het perspectief van de protagonisten kan er niet zomaar een snel compromis worden opgetekend. Soedan is ook een land waar bijzonder veel mensen toegang hebben tot wapens“, merkt de professor op. “En dat maakt het moeilijk om tot een overtuigend politiek sluitend akkoord te komen.”

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.