Soedan legt avondklok in, maar niet door corona

In de regio Noord-Darfoer in Soedan geldt vanaf vandaag een avondklok. Tussen 18u en 5u ’s ochtends mogen burgers niet meer op straat rondlopen. De reden? Voor een keer geen corona, maar wel de steeds erger wordende plunderingen en rellen. De regio wordt geteisterd door gewapende groeperingen, die ook aan het plunderen slaan. De situatie lijkt er niet snel te verbeteren.

De geplunderde warenhuizen en opslagplaatsen zijn in handen van de VN. Door het aanhoudende conflict, dat al in 2003 startte, werd het UN World Food Programme ingeschakeld om de Soedanezen hulp te bieden, en startte een VN-vredesmissie. In het pakhuis konden de rebellen 1.900 ton voedsel buitmaken, dat bedoeld was voor duizenden inwoners van de regio.

“Eén op drie inwoners van Sudan heeft humanitaire hulp nodig. Dit soort acties belemmert onze leveringen aan zij die het het dringendst nodig hebben”, zegt Khardiata Lo N’diaye, humanitair coördinator van de VN.

Land Cruiser War

De hele Land Cruiser War is an sich een ingewikkeld conflict. Aan de ene kant staan de regering en de Janjaweed, een militie die door de overheid wordt bewapend, hoewel die enige connectie tussen hen en de militie staalhard negeert. Aan de andere kant van het conflict vecht een gala aan rebellengroepen, waarvan de SLM (Sudan Liberation Movement) en JEM (Justice and Equality Movement) de toon aangeven.

De rebellen verwijten de regering etnische zuiveringen uit te voeren op de niet-Arabische bevolking van Darfoer. Zeventien jaar na het uitbreken van de gevechten, werd op 31 augustus 2020 een staakt-het-vuren ondertekend tussen de rebellengroepen en de Sudanese regering. Van dat pact is vandaag echter weinig te merken.

Op 1 januari 2021 besloot de VN-smissie UMAMID (United Nations African Mission in Darfur) op te kramen. Sindsdien worden hun opslagloodsen regelmatig geplunderd door de rebellen. De militaire missie van Soedan zelf, die de VN-missie moest vervangen, is nog steeds niet van de grond gekomen. Dit, in combinatie met een machtsgreep in oktober, zorgt ervoor dat de toekomst van Soedan er niet bijster rooskleurig uitziet.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20