Soedanese premier Abdallah Hamdok stapt op na massale protesten

Abdallah Hamdok, de eerste minister van Soedan, is afgetreden, na twee zeer onrustige maanden. Dat maakte de premier zondag bekend in een televisietoespraak.

Duizenden betoogden afgelopen weekend tegen een recente deal die Hamdok had gesloten om de macht te delen met het leger, dat in oktober een staatsgreep pleegde.

“Macht aan het volk”

Soedanese burgers demonstreren al wekenlang massaal tegen de militaire machtsgreep van eind oktober. Toen werd de samenwerking tussen burgerpolitici en het leger beëindigd. Die was begonnen in 2019, nadat militairen onder druk van een volksopstand een einde hadden gemaakt aan het bewind van de autocratische president Omar al-Bashir.

Het aftreden van Hamdok is een nieuwe klap voor Soedan, dat hoopte over te schakelen op een democratisch bewind.

Doordat hij opstapt, krijgt het leger de touwtjes volledig in handen. Duizenden mensen kwamen zondag protesteren in de straten van de hoofdstad Khartoum en de stad Omdurman. Ze scandeerden en riepen het leger op om de politiek met rust te laten, bericht de BBC.

Onder het motto “de macht aan het volk” riepen de demonstranten op tot een terugkeer naar een volledig burgerbestuur. Maar de militairen voerden opnieuw een gewelddadig optreden uit. Daarbij zouden twee doden zijn gevallen.

Verkiezingen

Generaal Abdel Fattah al-Burhan verdedigt de staatsgreep van afgelopen oktober door te zeggen dat het leger had gehandeld om een burgeroorlog te voorkomen die dreigde uit te breken. Volgens hem zet Soedan zich nog steeds in voor de overgang naar een burgerbestuur. Verkiezingen zouden voor juli 2023 gepland zijn.

Premier Hamdok zei zondag dat hij er alles aan had gedaan om “rampspoed” in Soedan te voorkomen. Hij zei ook dat het land zich op een “gevaarlijk keerpunt bevindt dat zijn hele voortbestaan bedreigt”. Soedanese burgers blijven ondertussen betogen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20