Burgemeester van New York ontving eerste loon in Bitcoin en Ether; toen crashte de cryptomarkt

Eric Adams, de nieuwe Democratische burgemeester van New York City, heeft vrijdag zijn eerste loon ontvangen… in crypto. Die uitbetaling vond plaats tijdens wel erg barre tijden op de cryptomarkt. Maar: ondanks de neerwaartse prijsactie van de voorbije dagen zegt crypto-voorvechter Adams nog steeds te geloven in digitale activa.

Waarom is dit belangrijk?

De burgemeester heeft plannen om van financieel epicentrum New York ook een cryptohemel te maken. Zo zou hij, in navolging van het MiamiCoin-project van zijn ambtsgenoot Francis Suarez, broeden op een eigen digitale stadsmunt: de NYC Coin.

Nu handelaars hun wonden van de recente cryptomarktdaling likken, zijn alle blikken gericht op New Yorks burgemeester Eric Adams. Net wanneer crytomunten het laagst koersten in maanden ontving hij namelijk zijn eerste salaris in Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

Adams lijkt zich echter niet veel zorgen te maken. In een interview met CNN wimpelde de burgemeester vragen over zijn mogelijke verliezen af, en merkte hij op dat hij een “langetermijninvesteerder” in crypto was. Daarnaast vertelde Adams dat hij bij zijn beloften blijft om de wijdverspreide adoptie van de digitale activa in New York te ondersteunen. En moedigde hij jonge mensen aan om “betrokken te blijven bij opkomende markten.”

Eerste drie loonstrookjes in Bitcoin

Adams, een Democraat die van plan is om van New York het “centrum van de crypto-industrie” te maken, had beloofd om zijn eerste drie loonstrookjes in Bitcoin in ontvangst te nemen.

Na zijn beëdiging op de eerste januari bevestigde het kantoor van de burgemeester aan persagentschap Bloomberg dat zijn eerste brutoloon van 9.924,66 dollar op 21 januari zou worden omgezet in cryptotokens BTC en ETH. Cryptobeurs Coinbase handelde de conversie af via haar directe stortingsfunctie; hiermee kunnen gebruikers een deel of het geheel van hun loonstrookje toewijzen aan een speciale crypto-wallet.

Als Adams ongeveer 40 procent aan belastingen betaalt, zou hij ongeveer 5.954,80 dollar hebben ontvangen vóór eventuele andere aftrekposten, zoals voor zijn pensioenplan van 401.000 dollar. Op basis van de slotkoersen van donderdag voor Bitcoin en Ethereum, en als het bedrag gelijkmatig was geïnvesteerd in de twee, zou hij tot maandag ongeveer 922,99 dollar hebben verloren, berekende Bloomberg.

Coinbase bevestigde dat het loonstrookje van Adams vorige week werd gestort, maar de exchange weigerde commentaar te geven op hoeveel de burgemeester precies had toegewezen aan Bitcoin en Ether. Coinbase merkte op dat gebruikers van directe stortingen hun voorkeuren op elk moment kunnen aanpassen. Het kantoor van de burgemeester kon Bloomberg geen reactie schenken.

Dieptepunt

Bitcoin, de eeuwige primus en voortrekker van de cryptomarkt, is deze week gedaald tot onder de 34.000 dollar; het laagste punt sinds augustus. Andere digitale tokens hebben nog diepere verliezen geleden. Zo plofte Ether, de op een na grootste cryptomunt, naar een zesmaands dieptepunt van 2.169,64 dollar. Intussen kleurt de cryptomarkt wel weer groen.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.