Duitse Bundesbank boekt voor het eerst in meer dan veertig jaar geen winst

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, heeft het voorbije boekjaar geen winst gemaakt, voor het eerst sinds 1979. De verklaring ligt bij de extra provisies die werden aangelegd wegens de coronapandemie.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar opkoopprogramma in 2020 nog uitgebreid, ter ondersteuning van de economie in de eurozone. De Bundesbank leverde daarvan de grootste bijdrage, met het opkopen van 221 miljard euro aan overheids- en bedrijfsobligaties.

Maar die massale aankopen verhogen ook het risico op wanbetaling en dus trok de Duitse centrale bank de risicovoorzieningen op met 2,4 miljard tot 18,8 miljard euro.

Tegenvaller voor Duitse overheid

Volgens Bundesbank-voorzitter Jens Weidman dekt dit echter slechts een gedeelte van het risico op wanbetaling. Hij verwacht ook in het lopende boekjaar nog meer provisies. Voor de Duitse overheid is het nulresultaat een tegenvaller, want normaal ontvangt de overheid een uitkering op de winst. In 2019 bijvoorbeeld boekte de Bundesbank nog een winst van 5,85 miljard euro.

In de Duitse begroting houdt men traditioneel rekening met 2,5 miljard euro aan dividend vanwege de Bundesbank en dat bedrag zal nu elders gevonden moeten worden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20