Buitenlandse Premier League-spelers willen in euro betaald worden

Buitenlandse spelers die in de EngelsePremier League aantreden bereiden zich voor op een eventuele daling van het Britse Pond, mocht het tot een hard Brexit komen.

Nadat de Engelse topclubs al advies hebben ingewonnen over de gevolgen voor hun transferactiviteiten eens het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, nemen buitenlandse spelers die actief zijn in de Engelse topcompetitie nu zelf het initiatief om hun geld tegen een waardedaling van het Britse pond te beschermen.

De Premier League verzamelt dan ook spelers van 65 verschillende nationaliteiten, die in totaal liefst 70% van het totale spelersbestand uitmaken. Het gaat om het hoogste percentage van alle competities ter wereld.

Zich indekken tegen verdere waardedaling van het Britse pond

Volgens Argentex, een bedrijf dat actief is op de wisselmarkten en in die hoedanigheid de sportwereld adviseert, is een stijging van 43% opgemeten in het volume aan Britse pond dat door sportlui tegen een waardedaling is verzekerd. In totaal hebben spelers en clubs zich al voor meer dan 85 miljoen euro ingedekt.

Argentex telt o.a. Manchester City en de England and Wales Cricket Board onder zijn klanten en laat zowel bedrijven als individuen toe om geld voor een langere termijn tegen een vaste wisselkoers vast te zetten, waarbij een commissie van 1 à 3% wordt aangerekend over het volledige bedrag.

Het Britse pond heeft sinds het Brexitreferendum in juli 2016 ruim 14% van zijn waarde verloren tegenover de euro, 3% daarvan in de voorbije 3 maanden.

Spelers vragen om in euro te worden betaald

De grotere Engelse clubs zijn bekend met de mechanismen van de wisselmarkten, omdat het geld van de Champions League in euro wordt uitbetaald en ook sponsoringcontracten vaak in Amerikaanse dollar worden gehonoreerd. Maar voor kleinere clubs is dat veel minder het geval en ze zijn dan ook veel kwetsbaarder voor de val van het Britse pond.

Manchester United wordt sinds het Brexit-referendum door nieuwe buitenlandse spelers steeds vaker geconfronteerd met de vraag om in euro eerder dan in pond te worden betaald. De club heeft dit totnogtoe geweigerd vanwege een gebrek aan euro.

Nog volgens Argentex dekken de spelers zich ook in door hun ponden naar verschillende landen over te brengen en door activa in het buitenland te kopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20