Buitenlandminister Philippe Goffin: ‘Reizen weer mogelijk vanaf midden juni’

Als het aan minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) ligt, mogen we in juni weer op reis. Dat zegt hij op de Franstalige nationale omroep RTBF.

‘We moeten voorzichtig zijn en de uiteindelijke beslissing zal afhangen van de Nationale Veiligheidsraad, maar we zijn absoluut in gesprek met onze buurlanden over een gecoördineerde strategie rond reizen’, klinkt het.

Goffin denkt tegen midden juni met een plan op de proppen te komen en noemt de periode tussen 8 en 15 juni ‘realistisch’. ‘We weten dat Belgen graag reizen’, klinkt het. De onderhandelingen met Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg zijn opgestart.

Reisorganisaties

‘Mijn boodschap is duidelijk: we moeten geleidelijk uit de quarantaine geraken, maar dan wel in overleg met de andere Europese landen. Het is ontzettend belangrijk dat we de grenzen gecoördineerd heropenen’, besluit hij.

De heropening van de grenzen leidt al langer tot beroering. Reisorganisaties liggen al sinds maart volledig stil en zitten op hete kolen om opnieuw te beginnen. Door de lockdown en de gesloten grenzen kan niemand nog op reis. Heel wat organisaties flirten daarom met het faillissement en vroegen staatssteun aan, waaronder TUI en Brussels Airlines. Over die laatste lopen de onderhandelingen nu volop.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20