Buitenlandse kopers hebben het voorbije jaar bijna 93.000 Spaanse woningen gekocht. Dat blijkt uit cijfers van het Colegio de Registradores, de officiële organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van eigendommen in het zuiderse land.
Key takeaways
- Het aantal buitenlanders die vastgoedkopen in Spanje is vorig jaar met ruim 6 procent toegenomen.
- Valencia was goed voor ruim 30 procent van alle aankopen door buitenlanders.
- Niemand koopt zoveel Spaans vastgoed als de Britten. Zij stonden vorig jaar garant voor bijna 8.000 transacties.
In het nieuws: Spaanse vastgoed blijft het bijzonder goed doen bij buitenlandse kopers.
- Het Colegio de Registradores telde vorig jaar 636.909 woningverkopen. Dat is een toename met 9,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat cijfer omvat 505.145 bestaande woningen en 131.764 nieuwe woningen.
- Een aanzienlijk deel van die woningen kwam in handen terecht van buitenlandse kopers. Zij hebben bijna 93.000 woningen onder de Spaanse zon gekocht. Dat komt neer op een toename met 6,4 procent in vergelijking met 2023. Volgens Nieuwbouw in Spanje, een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van Spaans vastgoed, lag dat cijfer nog nooit zo hoog.
- “De stijging van buitenlandse kopers toont aan dat Spanje een aantrekkelijke bestemming blijft voor investeerders van over de hele wereld,” aldus Carl Vorsselmans, eigenaar van Nieuwbouw in Spanje.
- Vooral Valencia blijft een populaire bestemming. Die regio is goed voor 32,2 procent van alle aankopen door buitenlanders, oftewel meer dan 29.900 transacties. Andalusië (17.435 transacties) en Catalonië (16.053 transacties) vervolledigen de top 3.
- Alicante en Málaga zijn dan weer de meest favoriete provincies van de buitenlandse vastgoedkopers. Die provincies waren vorig jaar goed voor respectievelijk 22.700 en 11.400 woningverkopen.
- “De Costa Blanca (Zuid) blijft een populaire bestemming voor buitenlandse kopers, dankzij het prachtige klimaat en de aantrekkelijke vastgoedprijzen,” aldus Gianni Seghers, manager Costa Blanca Zuid van Nieuwbouw in Spanje.
Spaanse woningen vooral in trekt bij de Britten
Details: Voorts blijkt uit cijfers van de Spaanse organisatie dat vooral Britten vastgoed in Spanje kopen. Zij stonden vorig jaar garant voor bijna 8.000 woningverkopen.
- De Duitsers hebben vorig jaar ruim 6.100 Spaanse woningen aangeschaft, gevolgd door de Marokkanen met zo’n 5.200 vastgoedtransacties.
- 4,9 procent van de buitenlandse vastgoedaankopen in Spanje staat op naam van de Belgen. Zij hebben in 2024 welgeteld 4.516 woningen gekocht.
- Ook bij onze buren valt Spaans vastgoed in de smaak. De Fransen en Nederlanders hebben elk iets meer dan 4.900 woning gekocht.
- Frederik Hoogewijs, fiscaal adviseur bij Nieuwbouw in Spanje, merkt op dat buitenlandse kopers een belangrijke rol blijven spelen in de Spaanse vastgoedmarkt. “Die markt doet het bijzonder goed bij Britten en Duitsers, maar we zien ook een groeiende interesse van Marokkanen, Nederlanders en Roemenen”, klinkt het.
Protesten tegen toerisme
Opgemerkt: Het is nog maar de vraag of de Spanjaarden zelf tevreden zijn met de komst van al die buitenlandse huizenjagers. Zo waren er in het najaar van 2024 in heel het land protesten tegen toeristen. De inwoners maken zich zorgen over de negatieve effecten van toerisme op lokale gemeenschappen.
- Filip Berger, Business development manager van Nieuwbouw in Spanje, liet eerder al in een reactie aan onze site weten dat de situatie in het zuiders land geen zwart-wit verhaal is.
- “Spanje is enorm afhankelijk van dat toerisme. Elke regio vecht voor de inkomsten van de vakantieganger en tweede verblijver”, zei hij. “Net waar veel vakantieverhuur is, ontstaat dikwijls een lokale, dynamische economie met onder meer cafés en restaurants.”
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.