Budgetbeheer voor Studenten – Hoe omgaan met geld tijdens je studies?

Studenten die willen het liefst alleen maar plezier maken, veel bier drinken, nachten lang doorhalen in de kroeg en zo nu en dan eens in de studieboeken en de collegebanken hangen. Dit is tenminste het beeld dat veel mensen nog altijd van studenten en het studentenleven hebben. Helaas blijkt de werkelijkheid er vaak net even wat anders uit te zien. Het leven van een student kan immers ook behoorlijk hard zijn waarin veel moet worden gewerkt om alle eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Het maken van een begroting is dan ook eigenlijk iets wat niet in het plaatje van een echte student zou passen, als je tenminste uitgaat van de eerder onjuiste omschrijving. Het opzetten van een goede begroting kan voor een student namelijk juist een enorme stap zijn in de richting van de volwassenheid en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Voor elke student is een begroting dan ook één van de slimste zetten die hij, of zij, kan maken.

Wat is een begroting?

Met een begroting, of in plaats daarvan een bestedingsplan, heb je de mogelijkheid om een aantal gestelde doelen te kunnen verwezenlijken, je studentenlening sneller af te betalen en jezelf de beste financiële mogelijkheden te kunnen bieden nadat je je studie af hebt gerond. Zonder een goede begroting zul je namelijk gemakkelijk ten prooi vallen aan overbesteding, meer schulden om je uiteindelijke diploma te kunnen behalen en zelfs je studie vroegtijdig verlaten om een ​​moeilijke start te vermijden op het moment dat je eenmaal afgestudeerd bent en je overgang naar de wereld van de volwassenen moet gaan maken.

Het opstellen van een begroting aan het begin van je studieloopbaan kan je absoluut helpen om te vermijden dat het een ware strijd zal worden tijdens je studententijd en bovendien dat je na je afstuderen je voor de eerste keer geconfronteerd zult worden met de enorme schuld die je als student op hebt gebouwd. Hoewel het woord begroting vaak beelden oproept van een leven met allerlei strenge beperkingen en een enorm gebrek aan enig plezier of enige spanningen en opwinding hoeft dat zeker niet altijd ook werkelijk zo te zijn. In de praktijk is een begroting namelijk niets meer dan een plan dat je maakt om je uitgaven en je inkomsten te kunnen volgen.

Voordelen van een begroting maken

Tegen de tijd dat je als student hebt geleerd om te probleemloos leven met een begroting, dan ben je op de hoogte van een aantal belangrijke zaken, zoals:

 • Waar elke euro die je uitgeeft elke maand naartoe is gegaan.
 • Waar de gebieden liggen die op financieel gebied voor problemen kunnen zorgen,
 • Hoe je om dient te gaan met onverwachte rekeningen of noodsituatie die de kop op kunnen steken,
 • Hoeveel je iedere maand uit kunt geven zonder je in de schulden te hoeven steken.

Voordat we dieper ingaan op de exacte werking van een begroting voor een student, is het belangrijk om eerst een aantal doelen vast te stellen die onderdeel van deze begroting zullen zijn. Als de begroting gewoon een planning moet gaan vormen voor alle uitgaven, dan zul je bepaalde resultaten in je achterhoofd hebben tegen de tijd dat je je maandelijkse begroting onder controle leert krijgen. Op de korte-, middellange- en lange termijn dien je bovendien ook een aantal doelen stellen die je wilt bereiken. Hoewel deze doelstellingen voor iedereen anders zullen zijn, kunnen de volgende voorbeelden ook gemakkelijk van toepassing zijn op je persoonlijke situatie.

Doelen op de korte termijn

Op het moment dat je begint met het maken van een begroting, of een bestedingsplan, dan zullen eerste doelen die je moet stellen bestaan uit de vaststelling van het totale inkomen dat je elke maand binnenkrijgt en hoe het is gesteld met je huidige uitgaven in verhouding tot dat bedrag. Indien de uitgaven de maandelijkse uitgaven minder zijn dan je verdiensten, dan dien je te gaan beslissen hoeveel geld je iedere maand opzij kunt leggen.

Doelen op de middellange termijn

Doelen die je gaat stellen voor de komende 1 tot 2 jaar kunnen bestaan ​​uit het leren met een begroting te leven zonder dat je te veel geld uitgeeft of buiten de begroting treedt, het opzetten van een buffer voor financiële noodgevallen zodat je ook gewoon verder kunt gaan als je te maken krijgt met onverwachte uitgaven en geld sparen voor geplande aankopen, zoals een droomvakantie met vrienden, een computer voor je studie of schoolboeken voor het komende schooljaar.

Doelen op de lange termijn

Voor een student kunnen lange termijn doelen inhouden dat ze pas verwezenlijkt hoeven te worden als ze bijvoorbeeld af zijn gestudeerd, zoals het leven met de financiële middelen die je hebt zodat je je opleiding kunt verlaten met een minimale kredietkaartschuld, het maken van een gedegen plan om je bestaande studielening mee af te lossen, sparen voor een aanbetaling op je eerste eigen huis en zelfs een begin maken met een spaarplan voor je pensioen.

Spaartip! Bekijk hier de beste spaarrekeningen volgens Rekening.be

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

Voorbereiding op de toekomst

Hoewel het idee van het kopen van een eigen woning en het sparen voor je pensioen kan weliswaar nog ver weg lijken, toch zul je merken dat ook deze mijlpalen veel sneller op je pas zullen komen dan je denkt. De studententijd is voor veel mensen misschien wel de meest spannende tijd in je leven zijn, maar deze tijd lijkt ook voorbij te vliegen. Je kunt dus beter maar zoveel mogelijk van je studententijd genieten, maar daarbij mag je zeker niet vergeten dat je toekomst zich al heel snel bij je aan zal dienen. Om die reden is het zaak dat je daar goed op bent voorbereid.

Een begroting maken en beheren kan je echter prima helpen om je voor te bereiden op de toekomst die met rassé stappen op je af lijkt te komen. De kans van slagen is echter alleen optimaal als je ook echt bereid bent om ermee aan de slag te gaan. Hieronder hebben we een aantal adviezen en tips voor je op een rijtje gezet die je kennis laten maken met het fenomeen begroting en je bovendien kunnen helpen met de eerste stappen in de juiste richting.

Aan de hand van een stappenplan een studentbegroting opstellen

Het opstellen van een begroting lijkt misschien op het eerste gezicht bijzonder ingewikkeld, maar op het ogenblik dat je eenmaal aan de slag te gaan, blijkt dit enorm mee te vallen. De belangrijkste stap voor de meeste studenten is dan ook een begin maken met de begroting. Het probleem is, dat dit doorgaans is de meest moeilijke stap is om te zetten als je er al een beetje tegenop ziet.

De belangrijkste doelen die je wilt bereiken op het moment dat je je begroting op gaat stellen kunnen onder andere zijn:

 • Het vaststellen van al je maandelijkse inkomsten,
 • Bepalen hoeveel geld je elke maand nodig hebt om van te leven,
 • Het vergelijken van al je inkomsten om al je uitgaven om te bepalen of het nodig is om op je uitgaven te besparen,
 • Snijden in je uitgaven, of meer geld gaan verdienen,
 • Bepalen of je al het extra geld wilt sparen of je schulden ermee terug wilt gaan betalen,
 • Het bijhouden van je uitgaven en het leren leven met de financiële middelen die je hebt.

Het vaststellen van al je maandelijkse inkomsten

Voordat je kunt beginnen met het opstellen van een begroting die gebruikt kan worden op de lange termijn zal het essentieel zijn om erachter te komen hoeveel geld je precies hebt om rond te komen elke maand. Potentiële bronnen van inkomsten zijn bijvoorbeeld:

 • inkomsten uit een parttime baan,
 • financiële bijdragen van je ouders of andere familieleden,
 • elke financiële hulp die je kunt krijgen, zoals beurzen en subsidies.

Voordat je een maandelijks begroting op kunt stellen, moet je uitzoeken hoeveel geld waar vandaan komt. Dit is een aspect dat na verloop van tijd mogelijk één of meerdere keren aangepast dient te worden. Op het moment dat je vindt dat je totale inkomsten niet voldoende zijn om al je uitgaven te kunnen dekken, dan moet je wellicht een manier vinden om meer geld in het laatje te brengen.

Bepalen hoeveel geld je elke maand nodig hebt om van te leven

Wanneer je maandelijkse inkomsten vast hebt gesteld, is het nog zaak om de andere kant van de balans te bepalen: je gemiddelde maandelijkse uitgaven. Hoewel een aantal van deze kosten iedere maand vast zullen staan, zullen andere juist minder frequent hun opwachting kunnen maken. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden opgesomd van de vaste- en variabele kosten die je mee dient te nemen in de begroting:

 • Vaste lasten:
 • huur van je studentenkamer of woning,
 • maandelijkse collegegeld,
 • maandelijkse vergoedingen waar je voor verantwoordelijk bent,
 • kosten van je auto,
 • premies voor diverse verzekeringen,
 • rekeningen van nutsbedrijven, zoals kabeltelevisie-, internet- en/of mobiel telefoonabonnementen
 • Variabele kosten:
  • studieboeken,
  • schoolbenodigdheden,
  • brandstof- of openbaar vervoerskosten,
  • voeding,
  • kosten voor de wasserij,
  • uitgaan en entertainment,
  • cadeaus,
  • reizen en vakantie.

Terwijl je vaste lasten elke maand niet veel zouden moeten veranderen, moet je toch nog behoorlijk wat controle uitoefenen op de variabele kosten. Indien je de overstap hebt gemaakt naar het gebruiken van een begroting, dan zal de sleutel tot succes het beheersen van de variabele kosten zijn. Als je al je maandelijkse uitgaven, zowel vaste- en variabele, moet gaan betalen dan zul je immers er ook voor moeten zorgen dat er nog voldoende geld overblijft om de kosten van je levensonderhoud te kunnen dekken.

Het vergelijken van al je inkomsten om al je uitgaven om te bepalen of het nodig is om op je uitgaven te besparen

Zodra je weet hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel euro’s je ook weer uitgeeft, dan kun je spijkers met koppen gaan slaan. Je hebt op deze manier immers een prima handvat gekregen waarmee je maandelijkse inkomsten en –uitgaven goed in beeld kunt krijgen. De tijd is dan ook rijp om te kijken op welke manier deze posten elkaar beïnvloeden en hoe je begroting er daadwerkelijk effectief kan zijn.

Op het moment dat je meer geld uitgeeft dan je binnen weet te halen, dan is er nog een heleboel werk aan de winkel om deze twee belangrijke bedragen weer meer naar elkaar toe te brengen. Wanneer je juist minder geld uitgeeft dan je verdient, dan zul je voor het restant moeten gaan bepalen of je dit bijvoorbeeld wilt gaan sparen aan het einde van de maand. Het vergelijken van al je inkomsten en al je uitgaven zullen snel een duidelijk inzicht geven over de stand van zaken op een bepaald moment.

Snijden in je uitgaven, of meer geld gaan verdienen

Als de uitkomst van je berekeningen niet in je voordeel spreken en je dus minder inkomsten hebt dan je uiteindelijk uitgeeft, dan kun je kiezen voor twee strategieën om je doelen alsnog te halen:

 • Je kunt gaan besparen op je uitgaven, zodat je iedere maand meer geld overhoudt,
 • Je kunt proberen om meer inkomsten te genereren, zodat je inkomsten je maandelijkse rekeningen wel kunnen dekken.

Vanwege het feit dat je een student bent die waarschijnlijk nog niet erg lang bezig is met sparen, zal de eerste optie: het besparen op je uitgaven, in de regel de beste zijn. Terwijl de rekeningen van je vaste lasten onmogelijk kunnen blijven liggen, of je hierover zou kunnen onderhandelen om zo je kosten naar beneden bij te stellen, dien je in staat te zijn om elke maand opnieuw wat extra speelruimte in de variabele kosten te creëren. Hier zijn een paar tips die u kunnen helpen bezuinigen op die vervelende extra’s:

 • Door een snelle blijk te werpen op je uitgaven voor voedsel zul je merken dat je best veel geld besteed aan uit eten gaan of de talloze bezoekjes van een café of bar in de loop van een maand. Op dit gebied kun je in de regel dan ook aardig wat geld besparen als student. Probeer bijvoorbeeld wat vaker zelf te koken en drink wat vaker wat met vrienden bij je thuis, in plaats van dure restaurants en andere uitgaansgelegenheden te gaan bezoeken.
 • Door probleemgebieden aan te pakken op het moment dat je bijvoorbeeld merkt dat je veel te veel uitgeeft aan kleding en schoolbenodigdheden, dan kun je immers geld besparen door op zoek te gaan naar manieren om op dergelijke kosten te besparen. Hierbij kun je onder meer denken aan winkelen in tweedehands winkels, spullen lenen van vrienden of de kosten terug te brengen met 10 tot 20 procent (maar uiteraard liever nog wat meer).
 • Op het ogenblik dat je woonsituatie dit toelaat, kun je iemand vragen om je kamergenoot te worden en op die manier te besparen op de maandelijks terugkerende kosten van je onderdak. Bovendien kun je, door samen met deze kamergenoot boodschappen te doen, vaak ook nog besparen op de kosten voor je levensonderhoud. Een kamergenoot kan echter niet alleen een deel van de huur betalen, maar ook een bijdrage leveren aan de rekeningen van de elektriciteitsmaatschappij en zelfs die van de supermarkt.
 • Indien het besparen op kosten niet genoeg blijkt te zijn, of op het moment dat je merkt dat je elke maand gewoon meer geld wilt om leuke dingen mee te doen, kun je wellicht op zoek gaan naar een parttime baan. Uiteraard dien je er dan wel voor te zorgen dat dit een baantje is met flexibele werktijden die goed in je lesrooster in kunnen wordt gepast. Wanneer je al een baan hebt, dan kun je proberen om wat extra uren te maken, diensten overnemen van collega’s die verhinderd zijn of een andere functie gaan bekleden om zo meer geld te kunnen verdienen. Op het ogenbli9k dat dit allemaal niet voldoende is, of zelfs helemaal niet mogelijk is, binnen je huidige baantje, dan kun je zelfs je CV kunnen bijwerken en op zoek gaan naar een nieuwe baan die je financiën wel gunstig kan beïnvloeden, bijvoorbeeld omdat je er meer mee kunt verdienen of meer uren kunt werken.

Verder kun je eens nagaan of er geen andere mogelijkheden zijn om wat extra geld te verdienen. Vaak zijn er voor studenten een heleboel mogelijkheden bijvoorbeeld op het gebied van kinderopvang, het geven van studiebegeleiding of bijlessen, honden uitlaten en je beschikbaar stellen als boodschappenrunner. Op het ogenblik dat je aan de slag wilt vanwege het feit dat je je inkomsten wilt stimuleren, en zo je begroting weer kloppend te krijgen, is het absoluut niet aan te raden om jezelf te gaan beperken qua werkzaamheden.

Bepalen of je al het extra geld wilt sparen of je schulden ermee terug wilt gaan betalen,

Zodra je alle noodzakelijke aanpassingen aan je inkomsten en uitgaven door hebt gevoerd om je begroting passend te maken, dan wil je om er natuurlijk achter komen hoeveel geld je mogelijk iedere maand kunnen besparen. Dit bedrag dient in de buurt van het verschil tussen je inkomsten en uitgaven uitkomen, maar kan uiteraard zo nu en dan wat schommelen.

Om het meeste uit van deze berekening te kunnen halen, zul je het overgebleven geld elke maand moeten gaan sparen als dat mogelijk is. Wanneer je namelijk niet meer direct dit geld tot je beschikking hebt, zul je het veel minder snel uit gaan geven. De verleiding om die leuke broek te kopen, zal dan een stuk kleiner zijn omdat je meer moeite moet doen om aan de benodigde euro’s te komen en daardoor meer bedenktijd krijgt met betrekking tot de aankoop die je van plan bent om te doen. Aan het begin, of het aan einde, van elke maand dien je er echter wel zorg voor te dragen dat je het overgebleven geld naar je spaarrekening (of de buffer voor financiële noodgevallen) overboekt. Verder zou je dit overgebleven geld kunnen gebruiken om openstaande schulden af te lossen, zoals de schuld van bij een kredietkaartmaatschappij en op die manier weer besparen op de verschuldigde, doorgaans erg hoge, rentekosten.

Aan het eind van de rit zullen deze maandelijkse overschotten je absoluut helpen om vooruit te komen, en je financiën op orde te houden, terwijl je steeds bezig bent met je opleiding. Het geld dien je dan echter niet te verkwisten of te gebruiken om onvoorziene uitgaven mee te financieren. De beste manier om zoveel mogelijk je geld voor je te laten werken, is door deze extra financiële middelen euro’s voor je te laten binnenhalen.

Op het moment dat je niet beschikt over een buffer voor financiële noodsituaties, dan is de tijd absoluut rijp om er één op te gaan zetten. Het leven komt nu eenmaal zoals het komt en je kunt dus op de meest onverwachte momenten extra geld nodig hebben om bepaalde noodsituaties op te kunnen vangen. Wanneer je maandelijks maar een beperkt bedrag kunt sparen, bijvoorbeeld 50 euro, dan heb je binnen een jaar al een buffer opgebouwd van 600 euro. Je dient dan niet langer af te wachten, maar direct vol overgave aan de slag te gaan.

Het bijhouden van je uitgaven en het leren leven met de financiële middelen die je hebt

In de loop van dit proces zul je een heleboel te weten komen over jezelf. Je zult ontdekken hoeveel geld je werkelijk verdient, maar ook alle uitgaven ontdekken die je als een zwak punt kunt beschouwen. Het meest belangrijke is echter dat je precies weet wat je moet doen om vooruit te kunnen komen, en op het juist peil moet blijven.

Vergeet niet dat het opstellen van een begroting niet iets is dat je slechts één keer in je leven hoeft te doen. Zelfs als je gebruikmaakt van een begroting die elke maand wordt beheerd, dan zul je toch regelmatig even de tijd moeten nemen en een nieuwe begroting maken aan het begin van elke maand. Ondertussen moet je de gemaakte begroting beheren en je uitgaven goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat je niet afdwaalt van de ingeslagen weg. Een begroting zal alleen effect hebben op het moment dat je deze manier van leven accepteert, al zal dat wel enige moeite kosten en regelmatig wat extra inzet van je vragen.

Student begrotingscalculator

Om het maken en beheren van een begroting wat gemakkelijker te maken, kun je uiteraard ook speciale student begrotingscalculators gebruiken. Dit soort handige tools kun je online vinden door de juiste zoekterm in te geven in een zoekmachine als Google. Na het invoeren van alle afzonderlijke maandelijkse uitgaven en inkomsten, kun je een aantal dingen te weten komen, zoals:

 • hoe het is gesteld met je inkomsten in vergelijking met je uitgaven,
 • gebieden waar je nodig op moet gaan besparen,
 • hoeveel geld je nodig hebt om elke maand door te komen.

Hoewel dit soort tools niet echt een begroting op zichzelf is, kan deze je wel helpen bij het opzetten van een goede basis zodat je eenvoudiger de overgang kunt maken naar het gebruik van een begroting in de nabije toekomst en op die manier te leren om rond te komen met de financiële middelen waar je de beschikking over hebt.

Begrotingstips

Terwijl verschillende stappen die eerder in dit artikel zijn genoemd je, samen met eventueel een student begrotingscalculator, je kan helpen beginnen om de eerste stappen op de goe4de weg te zetten, zijn nog altijd een aantal valkuilen waar je wellicht in zou kunnen stappen als je niet goed oppast. Sommige van deze struikelblokken zijn echter gemakkelijk te herkennen en te voorspellen, terwijl andere zomaar uit het niets lijken te komen.

Deze begrotingstips kunnen je echter helpen om succes vol elke stap van het proces te doorlopen:

 • Wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met een begroting dan:
 • dien je de variabele kosten wat hoger in te schatten zodat je kunt voorkomen dat onverwacht hoge kosten roet in het eten kunnen gooien en heel je begroting kunnen ontwrichten. Als je echter hoger inschat dan zal de kans hierop een stuk kleiner zijn en vermijd je dat je de gemaakte begroting overschrijdt.
 • Laat wat extra speelruimte open als dat mogelijk is. Samen met het overschatten van de variabele kosten, doe je er verstandig aan om wat extra speelruimte te creëren als dat tot de mogelijkheden behoort tenminste. Je vergeet namelijk vrij gemakkelijk allerlei onregelmatig kosten als je voor de eerste keer begint met het werken met een begroting. Het vaststellen van een categorie voor diverse kosten kan echter helpen bij de voorbereiding van een geslaagde poging.
 • Zorg ervoor om eerst jezelf te betalen. Op het ogenblik dat je eenmaal op het punt om wat geld opzij te zetten, dan wil je doorgaans dat dit direct tot besparingen zal leiden. Door echter eerst jezelf te betalen, kun je ervoor zorgen dat je extra geld niet aan andere zaken wordt besteed.
 • Onderscheid tussen je persoonlijke behoeften en -wensen. Wanneer je kijkt naar de talloze manieren om te besparen, dan moet je het verschil tussen persoonlijke behoeften en –wensen goed kennen. Iets willen hebben omdat dit nu eenmaal een gewoonte is, of omdat je gewend bent om iets te hebben, wil niet direct zeggen dat je dit product of deze dienst ook werkelijk nodig hebt. Door je in het bijzonder eerst te focussen op je echte behoeften, kun je een heel stuk minder geld uitgeven.
 • Vergeet niet dat een studie aan een hogeschool of een universiteit van tijdelijke aard zal zijn. Het leiden van een sobere levensstijl met een beperkt budget is weliswaar niet ideaal, maar je mag hierbij niet vergeten dat deze situatie eveneens tijdelijk zal. Je zult op een dag immers afstuderen en hopelijk een baan vinden met een gigantisch compensatiepakket. Door het studentenleven op een minder uitbundige manier te leven, kun je echter genoeg geld opzij zetten voor het leiden van een meer luxueuze leven in de toekomst.
 • Als je begroting niet werkt dan:
  • Moet je blijven proberen en een slechte maand je begroting helemaal van de rit laten gooien. Budgetteren is namelijk een proces dat steeds doorgaat en een aantal maanden nodig kan hebben om eraan te wennen. Indien het proces van begroten niet soepel verloopt in het begin, dan dien je te achterhalen wat het probleem is zodat je het op tijd aan kunt pakken en adequaat op kunt lossen.
  • Maak aanpassingen als dat nodig blijkt te zijn, bijvoorbeeld als je begroting voortdurend stuk gaat, dan dien je wellicht een aantal aanpassingen aan te brengen. Je kunt bovendien kijken of er meer manieren zijn om kosten te besparen, of wat extra geld te verdienen. Daarnaast moet je voorkomen dat je impulsaankopen doet of geld op andere manieren over de balk gooit.
  • Door een categorie te maken voor diverse uitgaven, zodat ook uitgaven die niet gepland zijn, kunt onderbrengen, kun je voorkomen dat je begroting ten gronde wordt gericht.
  • Geef niet op, het maakt namelijk niet uit wat je doet. Je bent in de toekomst namelijk zelf afhankelijk van de financiële gewoonten die je op hebt gepikt toen je nog student was. Met voldoende vastberadenheid en een beetje nederigheid, moet je dan ook prima in staat zijn om een ​​begroting te maken die je leven kan verbeteren, schulden helpen verminderen en je klaarstomen voor financieel succes nadat je je studie af hebt gerond.

Spaartip! Bekijk hier de beste spaarrekeningen volgens Rekening.be

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20