Overal vormen zich bubbels, niemand die ze zo durft te noemen

Overal vormen zich bubbels, niemand die er over praat… Daar is een reden voor.

Beyond Meat is een Amerikaans bedrijf dat veganistische hamburgers op de markt brengt. Hamburgers dus waarin geen vlees zit. Het aandeel Beyond Meat noteert een maand na zijn beursintroductie met een winst van 600%. Dinsdag moest het wel een klap van 25% incasseren nadat de zakenbank JP Morgan een negatief koersadvies voor het aandeel gaf.

Beyond Meat maakt proteïnerijke en plantaardige producten die de smaak van vlees moeten benaderen. Het bedrijf verkoopt zijn Beyond Burgers in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Italië en Nederland (Albert Heijn).

Maar nu komt het: Beyond Meat realiseerde in 2018 een omzet van 88 miljoen dollar en boekte daarop een verlies van 30 miljoen dollar. Op 2 mei trok het bedrijf naar de beurs tegen een introductieprijs van 25 dollar. Dezelfde dag klokte het aandeel af op 65,75 dollar. Een maand later? 186,43 dollar of een winst van 732%. Tot JP Morgan het feestje dinsdag verknalde met een negatief koersadvies. Toch wordt het bedrijf vandaag een waarde toegedicht van meer dan… 10 miljard dollar of 100 keer de omzet.

Bubbels dus, ze zijn overal en voorbeelden als Beyond Meat zijn er bij honderden, wellicht duizenden, zegt de Franse investeringsspecialist Marc Fiorentino (MonFinancier.com) in zijn dagelijkse overzicht van de economie.

Overal bubbels…

Niemand die het woord durft te uiten. Uit angst de euforie die op de beurzen – zeg maar in de wereld – heerst, te temperen. Maar de politiek van gratis geld, nu al jarenlang door de centrale banken volgehouden, resulteert in een verbazingwekkend aantal bubbels. Maar niemand durft het zo te stellen. Nog moeilijker is te voorspellen wanneer die bubbels uiteen zullen spatten.”

Toch vormen zich overal bubbels. Niet enkel op de aandelenmarkten (het aandeel Crowdstrike gaat woensdag 71% hoger bij zijn beursgang), maar ook op de rentemarkten, de obligatiemarkten, vastgoed (in Antwerpen worden sommige appartementen nu tegen 15% boven de vraagprijs verkocht). Dat mag niet verwonderen. Zolang geld tegen zero of negatieve rente kan worden geleend worden de aandelenmarkten met geld overspoeld, wat op zijn beurt de prijzen naar recordhoogte jaagt. Dat terwijl de gewone inflatie maar niet omhoog te krijgen is. Iets wat de Amerikaans president dinsdag nog uitstekend nieuws noemde.

Economen zien dat net iets anders. Inflatie (stijgende prijzen) leiden er toe dat consumenten vandaag meer geld uitgeven omdat ze vrezen dat diezelfde producten morgen duurder zullen zijn. Dat is goed voor de economische groei. Velen beginnen zich wel vragen te stellen bij de manier waarop de inflatie wordt gemeten. Inflatie wordt gecreëerd daar waar al het geld naartoe stroomt. Aandelenbeurzen en vastgoed bijvoorbeeld…

Niemand wil, zoals Greenspan, drie jaar lang ongelijk hebben

Maar bubbels aan de kaak stellen maakt niemand populair. Men vindt altijd wel iemand die krankzinnige waarderingen weet te rechtvaardigen.

Ook de timing aangeven waarop een bubbel zal ploffen is een riskante onderneming. Vooral in een omgeving waarin centrale banken zeggen ‘whatever it takes’ te zullen doen om een economische contractie te voorkomen. Daarom is het best om over bubbels te zwijgen. 

Al in december 1996 waarschuwde toenmalig FED-voorzitter Alan Greenspan voor de exuberante waarderingen op Nasdaq. Het zou nog meer dan 3 jaar duren vooraleer de dotcombubbel onvermijdelijk uiteen zou spatten. “Wie te vroeg gelijk heeft, heeft ongelijk. En niemand wil drie jaar lang ongelijk hebben, laat staan langer,” besluit Fiorentino.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.