Brussels Airlines boekt verlies van 143 miljoen euro in eerste jaarhelft

Brussels Airlines heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een ebit-verlies (bedrijfsresultaat voor rente en belasting) van 143 miljoen euro geleden, door de gevolgen van de coronacrisis. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij donderdagochtend bekendgemaakt. In de eerste jaarhelft van 2020 werd een ebit-verlies van 211 miljoen euro geboekt.

Het verbod op niet-essentiële reizen in het eerste kwartaal en de continue reisbeperkingen hebben de passagierscijfers van de luchtvaartmaatschappij zwaar beïnvloed, klinkt het. De inkomsten in het eerste halfjaar daalden met 45 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 138 miljoen euro. Brussels Airlines vervoerde 57 procent minder passagiers tussen januari en juni tegenover dezelfde periode vorig jaar en de bezettingsgraad ging er 11,7 procentpunten op achteruit tot 60,7 procent.

“De COVID-19-crisis dwong Brussel Airlines, na een goed begin van het jaar, om haar operaties bijna volledig op te schorten tussen half maart en half juni 2020. Sindsdien ligt het productieniveau aanzienlijk lager en heeft het zich nog niet hersteld tot op het niveau van voor de crisis”, aldus de luchtvaartmaatschappij. In de eerste jaarhelft van 2021 daalden de exploitatiekosten met 37 procent tot 290 miljoen euro, voornamelijk omdat er minder kosten waren voor de aankoop van materialen en diensten.

Voorspellingen voor heel 2021 doet Brussels Airlines niet, wegens de “nog altijd onzekere en onvoorspelbare situatie die de aanhoudende COVID-19-crisis wereldwijd veroorzaakt”.

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten