De 71-jarige Roberto Escobar doet dat via zijn bedrijf Escobar, oorspronkelijk opgericht als holding om activa van het drugskartel van zijn broer in onder te brengen.
Roberto Escobar begon zijn carrière als boekhouder van het drugskartel dat hij samen met zijn broer Pablo in de jaren 80 had opgericht. Na de dood van Pablo Escobar in 1993 viel het kartel uit elkaar, met een eindeloze lijst aan moorden en aanslagen op het conto.
Op zijn hoogtepunt verdiende Escobar 61 miljoen dollar per dag en had het kartel 80 procent van de wereldwijde cocaïnehandel in handen.
Remedie tegen aids
Roberto belandde in 1992 in de gevangenis voor zijn aandeel in het kartel, maar werd in 2004 vrijgelaten wegens goed gedrag. Het eerste wat hij toen deed, was tegen betaling rondleidingen geven in één van de voormalige huizen van zijn broer.
In 2008 beweerde hij ook de remedie tegen aids te hebben gevonden, maar hij kon daar toen niet verder op ingaan ‘omdat het patentproces nog bezig was’. Vreemd genoeg heeft hij dat patent nooit gekregen.
Maar nu heeft hij zich dus op een nieuwe markt gegooid: smartphones. Met zijn bedrijf dat hij in 2014 nieuw leven inblies, brengt hij de Escobar Fold 1 uit, genoemd naar zijn broer. De smartphone kost 350 dollar (316 euro) en is naar eigen zeggen gemaakt met een speciaal, gepatenteerd plastic dat bijna onbreekbaar is.
‘We hebben de telefoon uitgebreid getest en de enige manier om hem te breken, is om hem in brand te steken. Iets wat ik de gemiddelde gebruiker niet zie doen’, zegt Escobar-CEO Olof Gustaffson.
Elon Musk
Escobar droomt ervan om een leider te worden in de wereldwijde smartphonemarkt door in de voetsporen te treden van smartphonemakers als Samsung en Huawei. ‘We willen de concurrentie verslaan’, zegt Gustaffson. ‘We merken dat we een goede plooitelefoon kunnen maken tegen een redelijke prijs. En dat is wat we nu doen.’
Het is niet de eerste keer dat Escobar opmerkelijk in de media komt. In januari van dit jaar lanceerde hij een crowdfundingactie om de Amerikaanse president Donald Trump af te zetten. Die haalde intussen 1 miljoen van de 50 miljoen geplande dollar op.
In juli maakte hij een vlammenwerper, waarna hij Tesla-CEO Elon Musk aanklaagde dat die zijn idee had gestolen. Musk bracht vorig jaar zijn eigen lijn aan vlammenwerpers op de markt. Escobar beweert dat hij zijn idee in 2017 besprak met een medewerker van Musk. Als schadevergoeding vraagt hij 100 miljoen dollar, in cash of Tesla-aandelen. Als dat niet mogelijk was, wou hij de CEO van Tesla worden. Er is nog geen uitspraak in de zaak.
De smartphone wordt wereldwijd verkocht en kan besteld worden op www.escobarinc.com