Britten brengen eerbetoon aan prins Philip: 41 saluutschoten in de hoofdsteden

In de vier Britse hoofdsteden, alsmede aan boord van een aantal Royal Navy-schepen en in Gibraltar zullen vanmiddag saluutschoten worden afgevuurd ter ere van prins Philip, die gisteren op 99-jarige leeftijd overleed. 

Om 13.00 uur Belgische tijd worden 41 saluutschoten afgevuurd in Londen, Cardiff, Belfast en Edinburgh, zo laat het ministerie van Defensie weten. Tegelijkertijd zullen de vlaggen in heel het Verenigd Koninkrijk halfstok hangen.

Ook de schepen van de Royal Navy, waaronder HMS Diamond en HMS Montrose, zullen een laatste saluut brengen aan de echtgenoot van koningin Elizabeth. Prins Philip, die tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als marineofficier en het ambt van Lord High Admiral bekleedde, had nauwe banden met de marine. 

De saluutschoten zullen online, op de radio en op tv worden uitgezonden. Door de pandemie worden de Britten aangemoedigd om de ceremonie van thuis uit te volgen. 

‘De traditie om in het hele land saluutschoten af te vuren ter gelegenheid van belangrijke nationale gebeurtenissen gaat ten minste terug tot de achttiende eeuw’, staat er op de website van het Britse koningshuis, ‘en er zijn historische gegevens over saluutschoten die al in de veertiende eeuw plaatsvonden toen geweren en munitie op grotere schaal in gebruik werden genomen.’

‘Vergelijkbare saluutschoten werden gelost ter gelegenheid van het overlijden van Koningin Victoria in 1901.’

Gerespecteerd figuur

Buckingham Palace maakte gisteren bekend dat prins Philip vredig gestorven was in Windsor Castle, twee maanden voor zijn 100ste verjaardag. ‘De koninklijke familie rouwt samen met mensen wereldwijd over zijn verscheiden’, staat in een verklaring van het paleis.

Premier Boris Johnson zei in een interview met Sky News dat het land mee rouwt met Queen Elizabeth. ‘De koninklijke familie heeft niet alleen een zeer gerespecteerd figuur verloren, maar ook een toegewijde echtgenoot en een geweldige vader, grootvader en overgrootvader.’

Dit weekend worden er meer details bekendgemaakt over hoe en wanneer Philip zal worden begraven. Door de coronamaatregelen krijgt hij geen staatsbegrafenis in Westminster Abbey en komt er voor het publiek geen mogelijkheid om afscheid te nemen van de prins.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20