Britse scheepsbouw krijgt belangrijke injectie

Het Verenigd Koninkrijk zal de volgende drie jaar 4 miljard pond in zijn binnenlandse scheepsbouwindustrie investeren. Die injectie moet het concurrentievermogen van de sector te verbeteren en nieuwe banen creëren. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson aangekondigd.

De Britse premier beklemtoonde dat zijn regering een aanzet wil geven om de volgende dertig jaar meer dan honderdvijftig nieuwe schepen voor de marine en de koopvaardij te leveren.

Traditie

De financiering is gelinkt aan de de vernieuwde Britse National Shipbuilding Strategy (NSS), waarin wordt uiteengezet hoe de regering scheepswerven in heel Groot-Brittannië wil ondersteunen om werknemers op te leiden, technologische ontwikkeling te stimuleren en ervoor te zorgen dat de industrie op de uitdagingen van de volgende generatie inspeelt. 

“De strategie zal deze belangrijke en cruciale industrie transformeren, banen creëren, de technologische ontwikkeling stimuleren en de scheepsbouwers van morgen bijscholen, zodat we elk dok, elke haven en elke scheepswerf in het land naar een hoger niveau kunnen tillen”, voerde Johnson aan

Hij voegde eraan toe dat de scheepsbouw al eeuwen in het Britse bloed zit en dat zijn regering ervoor wil zorgen dat deze activiteit ook in de toekomst een pijler van de Britse industrie blijft. “Dit zal ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk in de hele wereld als een toonaangevende scheepsbouwer wordt erkend”, beklemtoonde Johnson..

Defensie

De toezegging van de financiering volgt op herhaalde beloften van de Britse regering om de nationale scheepsbouwindustrie nieuw leven in te blazen. De sector ondersteunt momenteel 42.600 banen en draagt meer dan 2,8 miljard pond bij ​​aan de Britse economie. De sector vertegenwoordigt daarmee ongeveer 0,1 procent van het totale Britse bruto binnenlands product.

Defensie staat in het nieuwe plan centraal. Het Verenigd Koninkrijk zou meer fregatten van het Type 31 bouwen. De boten zijn niet alleen voor de Britse Royal Navy bedoeld, maar ook voor bondgenoten. Polen heeft inmiddels met producent Babcock een overeenkomst gesloten voor de levering van drie nieuwe fregatten.

Het Britse ministerie van Transport zal ook 270 miljoen dollar investeren in het UK Shipping Office for Reducing Emissions (UK-SHORE) voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling naar emissievrije schepen en infrastructuur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20