Britse regering wil bedrijven ter hulp schieten in ruil voor aandelen

De Britse regering denkt aan de oprichting van een staatsinvesteringsfonds om bedrijven de kans te bieden na de coronacrisis weer op kruissnelheid te komen. In ruil daarvoor zou de regering een belang krijgen in de bedrijven. Dat melden Britse media.

Er wordt gewag gemaakt van een budget van ongeveer 25 miljard pond. Ook een aantal investeerders uit de Britse financiële wereld zouden interesse hebben om in het project te stappen.

Regionaal

‘Het VK krijgt mogelijk voor de eerste keer in zijn geschiedenis een staatsinvesteringsfonds,’ melden de media. ‘Bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn geraakt, zouden met die hulp aan een herstel moeten kunnen werken.’

Daarbij zou ook bijzondere aandacht gaan naar bedrijven buiten Londen. Brits premier Boris Johnson zou daarmee immers het hele land een stimulans willen bezorgen.

Als de ondersteunde bedrijven opnieuw tot bloei zouden zijn gekomen, zouden de belangen van de overheid weer naar de oorspronkelijke eigenaars worden overgeheveld. Zo zou de belastingbetaler de gedane investering – met een verhoopte meerwaarde – kunnen recupereren.

Het fonds zou mogelijk ook investeren in bedrijven die de overheid zouden kunnen helpen de klimaatambities van het land tegen eind dit decennium te realiseren.

Parlement

Woordvoerders van het Britse ministerie van Financiën stelden wel dat de bedrijven in eerste instantie zelf voor hun toekomst moeten instaan. ‘In een aantal gevallen kan echter vastgesteld worden dat een perfect leefbaar bedrijf door een aantal ongunstige omstandigheden – zoals de coronapandemie – tijdelijk in problemen is geraakt. Op dat ogenblik kan een instap van de overheid perfect worden gemotiveerd.’

Elk dossier zou aan het Britse parlement worden voorgelegd.

Diverse landen maken al langer gebruik van een staatsinvesteringsfonds. Daarbij moet in de eerste plaats worden gedacht aan Noorwegen. Het Noorse staatsinvesteringsfonds beschikt over een portefeuille met een waarde van meer dan 1.000 miljard euro. Het fonds boekte vorig jaar een winst van 156 miljard euro. Dat komt overeen met ongeveer 29.500 euro per burger.

Ook in het Midden-Oosten hebben vele landen een eigen staatsinvesteringsfonds. Een groot deel van al die fondsen zijn opgericht met inkomsten uit de oliesector.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20