Britse regering overweegt rechtszaak tegen Abramovich over Chelsea-miljarden

Britse regering overweegt rechtszaak tegen Abramovich over Chelsea-miljarden
Roman Abramovich – Mikhail Svetlov/Getty Images

Key takeaways

  • De Britse regering voert een juridische strijd met Roman Abramovich over de besteding van de verkoopopbrengst van Chelsea FC.
  • De regering wil 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) inzetten voor humanitaire hulp in Oekraïne via een onafhankelijke stichting.
  • Het vrijmaken van bevroren Russische tegoeden kan mogelijk extra fondsen opleveren voor internationale humanitaire hulp.

De Britse regering en Roman Abramovich blijven verwikkeld in een conflict over de bestemming van de 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) die voortkwam uit de verkoop van Chelsea FC. Dit meldde The Guardian. Ministers raken steeds gefrustreerder door het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen met de Russische oligarch. Omdat een akkoord uitblijft, overweegt de regering nu juridische stappen.

Het voornaamste doel van de regering is om het geld naar humanitaire hulp in Oekraïne te sluizen. Dit plan krijgt extra urgentie door de afname van militaire steun en inlichtingenuitwisseling vanuit de VS. Daarom onderzoekt Londen alternatieve routes om de fondsen snel vrij te maken.

Onafhankelijke stichting moet fondsen beheren

Terwijl gesprekken met Abramovich’ vertegenwoordigers doorgaan, bevestigde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken dat de regering vasthoudt aan haar plan om een onafhankelijke stichting op te richten. Deze stichting, onder leiding van Mike Penrose, voormalig directeur van Unicef UK, zou instaan voor de verdeling van de gelden. Het oprichtingsproces loopt echter vertraging op, wat kritiek oplevert van parlementsleden die aandringen op snelle actie.

Druk om bevroren Russische tegoeden te benutten

De politieke druk op de Labour-regering neemt toe om de middelen in te zetten voor Oekraïne. Sommige parlementsleden stellen dat dit de begroting voor officiële ontwikkelingshulp (ODA) kan ontlasten, waardoor er geld vrijkomt voor andere humanitaire crisissen wereldwijd.

Buitenlandse minister David Lammy onderzoekt of bevroren Russische tegoeden, inclusief de opbrengst van Chelsea FC, kunnen worden ingezet voor Oekraïense hulp of wapenleveringen. Hij overweegt een rechtszaak om deze tegoeden in beslag te nemen, door te bepleiten dat ze als opbrengsten van misdrijven kunnen worden aangemerkt en gebruikt moeten worden als herstelbetalingen voor Oekraïne.

Labour-leider Keir Starmer verklaarde eerder dat de rente op bevroren Russische activa al wordt ingezet om Oekraïne te steunen. Er wordt verder onderzocht of bredere confiscatie van deze tegoeden juridisch haalbaar is.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00