Britse muziekindustrie: “Brexit zal onze stemmen doen verstommen”

De brexit zal desastreuze gevolgen hebben voor de Britse muziekindustrie. Dat staat in een open brief die aan de Britse premier Theresa May werd geschreven door muzikant Bob Geldof en die door tal van zijn collega’s werd ondertekend. In de brief wordt aangevoerd dat een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie de nationale muzieksector op vele vlakken zwaar zal raken.

Onder meer wordt erop gewezen dat het voor Britse muzikanten veel moeilijker zal worden om tournees op het Europese vasteland te organiseren, maar ook wordt gewag gemaakt van een daling van de verkopen en problemen rond auteursrechten en royalties.

Gigantische vergissing

De brief werd onder meer ondertekend door muzikanten zoals Rita Ora, Ed Sheeran, Sting, Simon Rattle, Damon Albarn, Jarvis Cocker, Brian Eno, Neil Tennant, Bobby Gillespie, Johnny Marr, Paul Simonon, Nick Mason en Roger Taylor, maar ook door componist Howard Goodall, dirigent John Eliot Gardiner en labeleigenaar Alan McGee.

In de brief werpt Geldof tevens op dat het waardeverlies van het Britse pond na het referendum over de brexit ook de kosten voor uitrusting heeft opgedreven. “Bovendien werd ook het bestedingsbudget van de Britse gezinnen aangetast,” betoogt Geldof. “Daardoor hebben fans minder geld om concerten bij te wonen en muziek te kopen.”

“De brexit dreigt de sterke stem van de Britse muziekindustrie tot zwijgen te zullen brengen,” aldus nog de open brief. “Door de scheiding met de Europese Unie loopt Groot-Brittannië bovendien het gevaar een culturele gevangenis te zullen worden.”

“De brexit zal uiteindelijk uitmonden in een gigantische vergissing, die zware gevolgen kan hebben voor de muzieksector, die in Groot-Brittannië nochtans een groot economisch belang vertegenwoordigt. Bovendien moet ook worden gevreesd dat de maatregel nefaste consequenties zal hebben voor de kansen die aan ontluikend talent zouden moeten kunnen worden geboden.”

People’s Vote

“Indien de vrijheid van beweging wordt beperkt en aan de landsgrenzen opnieuw controles en heffingen worden ingevoerd, dreigt een hypotheek gelegd te worden op de miljarden ponden die door de muziekindustrie worden gegenereerd,” waarschuwt Geldof nog.

“De muziekindustrie heeft de mogelijkheid om nieuwe ideeën te genereren, muren af te breken en vooroordelen weg te werken. Die troeven zou de sector moeten inzetten om de brexit te helpen stoppen, maar ook om Europa te veranderen, zodat tegemoet kan worden gekomen aan te klachten van de burgers die zich voor een afscheuring van het Europese continent hebben uitgesproken.”

“Wanneer Europa in problemen verkeert, mogen de Britten zich niet terugtrekken, maar zich engageren,” aldus de open brief. “Er moeten inspanningen worden gedaan om van Europa het continent te maken dat wij en de Europese burgers willen.”

Met de open brief wil Geldof bijkomende steun aanbrengen voor de campagne van de beweging People’s Vote, die op een nieuwe stemming over de brexit aanstuurt. Geldof zegt te willen vermijden dat de brexit de hele toekomst Britse toekomst in gevaar zou brengen.

Meer