Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

In deze EU-landen zal de Brexit meest pijn doen

Logo Business AM

11/01/2018 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De impact van de brexit op de verschillende Europese regio’s kan zwaar wegen op de verdere besprekingen rond de scheiding tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. Dat zegt de nieuwssite Politico, verwijzend naar een rapport van het Committee of the Regions van de Europese Unie.

Tot nu toe heeft de Europese Unie zich tijdens de onderhandelingen een sterk blok getoond. Dat kan echter veranderen wanneer in de volgende fase de gevolgen voor de verschillende lidstaten en regio’s duidelijk worden. Onder meer België en Nederland zouden, samen met Ierland en Noord-Frankrijk, tot de zwaarst getroffen regio’s kunnen behoren. “Groot-Brittannië kan in de verdere onderhandelingen van de brexit mogelijk van deze dreigende Europese verdeeldheid profiteren,” meent Politico. “De Europese leiders zijn zich trouwens van het gevaar bewust.” “De Franse president Emmanuel Macron heeft al gewaarschuwd dat de lidstaten van de Europese Unie een verenigd front moeten blijven vormen om een gunstige uitkomst van de brexit te garanderen.” In het document van het Committee of the Regions wordt de impact van de brexit op tweeënveertig regio’s behandeld. Daaruit blijkt dat vooral handel, landbouw en visserij geraakt kunnen worden. Andere knelpunten zijn de terugkeer van Europese burgers uit Groot-Brittannië en een daling van het budget van Europese Unie.

Werkloosheid

Het document maakt duidelijk dat de brexit het zwaarst zal worden gevoeld in de regio’s die zich het dichtst bij Groot-Brittannië bevinden. Daarbij wordt in eerste instanties gewezen op Ierland, maar ook België en Nederland zouden belangrijke klappen kunnen krijgen. Dat geldt ook voor een aantal Franse regio’s langsheen het Kanaal en de Atlantische Oceaan. Door de hoge wederzijdse handelsvolumes kunnen volgens het rapport ook Duitsland en Frankrijk een negatieve uitkomst verwachten. Er wordt echter opgemerkt dat in heel Europa een weerslag mag worden verwacht in steden en regio’s die sterke handelsbanden met Groot-Brittannië hebben. Onder meer wordt gewezen naar steden zoals Bremen en Berlijn in Duitsland, Lublin in Polen, Stockholm in Zweden, Murcia in Spanje of Utrecht, Groningen en Drenthe in Nederland. In Vlaanderen wordt gevreesd dat een harde brexit 42.000 arbeidsplaatsen zou kunnen kosten. Wanneer een handelsovereenkomst kan worden bereikt, zou het verlies beperkt kunnen blijven tot 10.000 banen. Er wordt op gewezen dat Groot-Brittannië met een omvang van 27,66 miljard euro de vierde grootste exportmarkt van Vlaanderen is. Bovendien wordt benadrukt dat de brexit mogelijk ook tot een uittocht van Europese burgers zal leiden. Dat kan onder meer in Oost-Europa en Zuid-Europa tot een toename van de werkloosheid leiden. In Frankrijk wordt vooral een grotere druk gevreesd op gebieden zoals Calais, die nu al onder de migratieproblematiek gebukt gaan. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks