Britse kaas is de grote winnaar van de Brexit

De Britse kaassector kent een sterke bloeiperiode, gevoed door een veranderende smaak in Azië en een grotere vraag naar mozzarella, kwark en stilton die in Groot-Brittannië is geproduceerd, samen met de traditionele cheddar. Dat zegt de Britse krant The Guardian op basis van cijfers die door Britse HM Revenue and Customs (HMRC), die berekende dat de Britse kaasexport vorig jaar een groei met 23 procent tot 615 miljoen pond had laten optekenen.

Een gedeelte van die bloeiperiode kan ongetwijfeld worden toegeschreven aan de brexit, die de waarde van het Britse pond heeft doen dalen en Britse producten daardoor in het buitenland goedkoper heeft gemaakt.

Cheddar

Eén van de sterkste groeimarkten voor de Britse kazen waren de Filipijnen, waar vorig jaar een exportstijging met 27 procent werd opgetekend. Opmerkelijk is ook de verkoop in China, die vorig jaar tot 786 ton opliep, tegenover 49 ton twee jaar voordien.

Cheddar vertegenwoordigt weliswaar nog steeds meer dan 40 procent van Britse kaasexport, maar mozzarella en verse kaassoorten – zoals kwark – kenden een sterkere groei. Beide sectoren kenden vorig jaar een exportgroei met 14 procent.

De verkoop van Britse mozzarella in de Verenigde Staten liet een groei met 43 procent registreren. Daarnaast werden ook toenames gemeld in Hongkong, Spanje, Nederland, Denemarken en Pakistan.

“De grotere interesse kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan een wereldwijde stijging van de kaasprijzen, te wijten aan een dalende productie in Europa, terwijl de vraag is blijven toenemen,” zegt de Britse landbouwspecialiste Patty Clayton. “Ook kan worden vastgesteld dat de waardedaling van het Britse pond na het referendum over de brexit de Britse kazen competitiever heeft gemaakt.”

“Er kan een groeiende vraag bij het Europese publiek worden vastgesteld, maar daarnaast kan geprofiteerd worden van een toename van de consumptie in Azië, waar het publiek een grotere interesse in kaas en boter begint te vertonen.”

Pizza

“De devaluatie van het pond heeft de Britse kaasproducenten in staat gesteld hun prijzen te verlagen,” getuigt ook Jason Hinds, topman van de Britse kaasexporteur Neal’s Yard Dairy. “Dat heeft een duidelijk effect gehad, waarbij de Britse kaasexport tevens kon profiteren van een Europees economisch vertrouwen dat nagenoeg zijn hoogste punt in tien jaar heeft bereikt.”

Hinds wijst daarbij ook naar een mentaliteitsverandering in Frankrijk, waar het publiek nu ook interesse begint te tonen in kwaliteitsvolle buitenlandse kazen. Frankrijk is voor Neal’s Yard Dairy de snelstgroeiende markt op het Europese continent.

Onder meer stilton mag op een groeiende buitenlandse interesse rekenen. “De soort is immers elders niet gemakkelijk te vinden,” aldus The Guardian.

Verwezen wordt tevens naar de Britse mozarella-fabrikant Glanbia Cheese, die inmiddels ook in het Midden-Oosten een nieuwe markt ziet, maar toch vooral exporteert naar Europese bestemmingen zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje en zelfs Italië.

Volgens Glanbia Cheese – die productiesites heeft in Wales en Noord-Ierland – vertoont de verkoop vooral een verband met de pizza-consumptie. “Mozzarella is de meest internationale soort van alle kazen,” aldus een woordvoerder van het bedrijf. “De soort wordt vooral geconsumeerd op een pizza. De groei van de sector wordt dan ook sterk bepaald door de liefde voor pizza.”

Patty Clayton merkt nog op dat in China voorlopig relatief weinig interesse bestaat voor de allerbeste kaassoorten. “Meer dan de helft van de Britse kaasvoorraden die naar China werden verzonden, zijn poeders of geraspte producten voor gebruik in kant-en-klaarmaaltijden,” merkt de landbouwspecialiste op.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.