Britse grootbank HSBC boekt 65 procent minder winst in eerste jaarhelft

De Britse grootbank HSBC heeft in de eerste jaarhelft fors minder winst geboekt. Dat heeft twee redenen: de coronacrisis en het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

De winst voor belastingen bedroeg 4,32 miljard dollar, een daling met 65 procent in vergelijking met het jaar voordien toen er nog sprake was van 12,41 miljard dollar.

In dezelfde periode daalde de gerapporteerde omzet van de bank met 9 procent naar 26,7 miljard dollar. Dat is iets boven de verwachtingen van analisten, die gerekend hadden op 26,41 miljard dollar.

Volgens topman Noel Quinn werd de bank onder andere geïmpacteerd door de Covid-19-pandemie, de dalende rentetarieven, een toename aan geopolitieke spanningen en een verhoogde marktvolatiliteit.

In februari, nog voor het coronavirus uitgroeide tot een pandemie, kondigde HSBC aan dat er de komende drie jaar tot 35.000 banen zouden kunnen verdwijnen, of bijna 15 procent van het personeelsbestand. Die geplande herstructurering zal versneld worden doorgevoerd, zei Quinn maandag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20