Britse groep Cineworld wordt grootste bioscoopuitbater van Noord-Amerika

De Britse bioscoopgroep Cineworld neemt zijn Canadese sectorgenoot Cineplex over. Dat heeft Moshe Greidinger, chief executive van Cineworld, bekendgemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. De overname creëert de grootste bioscoopgroep van Noord-Amerika.

Cineworld is in die regio momenteel al de grootste concurrent van huidig marktleider AMC Entertainment. Cineworld staat in die rangorde op de vijfde plaats.

Online concurrentie

Door de overname vult Cineworld zijn portefeuille aan met 1.695 schermen, verdeeld over 165 bioscopen. De Britse groep beschikt momenteel al over 786 bioscoopcomplexen met een totaal van 9.498 schermen. Cineworld had zich twee jaar geleden met de overname van de bioscoopgroep Regal – voor een bedrag van 3,6 miljard dollar – al tot een van de Noord-Amerikaanse marktleiders opgeworpen.

Wereldwijd blijft AMC Entertainment met ruim elfduizend schermen in een duizendtal theaters het marktleiderschap in handen houden.

Door de overnames wil Cineworld volgens experts voldoende gewapend zijn om de toenemende concurrentie van de online streamingdiensten aan te pakken. Deze platformen slagen er immers vaak in om grote filmproducties al snel na hun debuut in de bioscoop aan hun online publiek aan te bieden.

Recente voorbeelden daarvan zijn films zoals The Irishman, Marriage Story of The Two Popes.

Om aan die concurrentie een antwoord te kunnen bieden, moeten de bioscoopgroepen op een bijzonder omvangrijk publiek kunnen terugvallen. Hun sterkere slagkracht biedt deze groepen ook de mogelijkheid om te investeren in een superieure bioscoopbeleving, die een extra publiek moet aantrekken.

Ticketprijzen

‘Schaalgrootte is van cruciaal belang,’ erkent ook Moshe Greidinger. De omzet van de Amerikaanse bioscoopsector heeft de voorbije twee decennia weliswaar een verdere stijging laten optekenen, maar dat moest vooral worden toegeschreven aan de hogere prijzen die voor de bioscooptickets moesten worden betaald. Het aantal bezoekers kende daarentegen een daling of liet maximaal een status-quo optekenen.

De analisten wijzen er verder op dat Cineworld door de overname ook een sterke positie uitbouwt op de Canadese markt. Cineplex heeft in Canada immers een aandeel van 75 procent. Aangezien Cineworld tot nu toe in dat land geen activiteiten had, zegt Moshe Greidinger niet te vrezen dat de overname op bezwaren van de concurrentie-autoriteiten zal botsen.

Daarnaast moeten ook de aandeelhouders van beide partijen de overname goedkeuren. Global City Theaters, hoofdaandeelhouder van Cineworld, heeft zich al met de transactie akkoord verklaard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20