Britse economie krimpt in eerste maanden

Het bruto binnenlands product (bbp) van het Verenigd Koninkrijk is in het eerste kwartaal met 1,5 procent gekrompen door de gevolgen van de coronacrisis. Dat meldt het Britse statistiekbureau ONS woensdag. In de maand maart ging het bbp er wel opnieuw met 2,1 procent op vooruit, wat erop wijst dat de economische activiteit stilaan terug opleeft.

De Britse economie vertoont opnieuw een krimp op kwartaalbasis, nadat in het vierde kwartaal van 2020 nog een groei met 1,3 procent werd opgetekend. Die krimp is voornamelijk te wijten aan een slechte maand januari, waarin het Verenigd Koninkrijk een derde lockdown doormaakte. ‘De sterke toename in maart, dankzij de heropleving van de handel en de heropening van de scholen, volstond niet om te verhinderen dat de Britse economie in het eerste kwartaal is gekrompen’, zei Darren Morgan van het ONS.

De stijging met 2,1 procent in maart is wel de grootste toename sinds augustus 2020. Die stijging bevestigt de verwachtingen van economen die rekenen op een sterke toename van de groei in 2021, nadat de Britse economie in 2020 zware klappen kreeg ten gevolge van de coronacrisis. Met een daling van 9,8 procent tekende de Britse economie vorig jaar het slechtste resultaat op in meer dan 300 jaar.

In vergelijking met eind 2019, het laatste kwartaal voor de coronacrisis, lag het Britse bbp het afgelopen kwartaal 8,7 procent lager. ‘Ondanks een moeilijk begin van het jaar, is de economische groei in maart een veelbelovend teken voor de toekomst, verklaarde de Britse minister van Financiën Rishi Sunak in een communiqué.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20