Britse defensie pompt 4 miljoen euro in raketten die met elkaar praten

Het Britse ministerie van Defensie investeert 3,5 miljoen pond, omgerekend 4 miljoen euro, in het Defence Science Technology Laboratory (Dstl) om nieuwe systemen te ontwikkelen waarmee raketten met elkaar kunnen communiceren nadat ze zijn afgeschoten.

Waarom is dit belangrijk?

De huidige raketten reageren maar moeilijk op snel veranderende situaties op het slagveld. Hoewel ze in contact staan met de straaljagerpiloot, kunnen ze nog niet onderling communiceren om zo belangrijke informatie naar elkaar door te spelen. Met nieuwe wapentechnologie willen de Britten dat mogelijk maken. 

Met het zogenoemde Co-operative Strike Weapons Technology Demonstrator-project wil het Britse leger zowel nieuwe hardware als software ontwikkelen die raketten in staat stelt om met elkaar samen te werken. De bedoeling is ook om te bestuderen hoe deze technologie in realistische gevechtsscenario’s kan worden toegepast.

“Momenteel kunnen raketten wel communiceren met het lanceerplatform, maar niet met elkaar”, legt een van de ontwikkelaars uit. “Het doel van dit programma is om te onderzoeken hoe communicatie tussen raketten en coöperatief gedrag technisch kunnen worden verwezenlijkt om militaire uitdagingen in het Verenigd Koninkrijk op te lossen.”

Het programma werd in april op poten gezet en zal naar verwachting iets langer dan twee jaar duren. In de huidige fase van het project evalueren wetenschappers van het Dstl nog verschillende militaire tactieken en scenario’s met dit type raketten. Vervolgens zullen er ook tests plaatsvinden. Als die succesvol zijn, zouden de ‘slimme’ raketten binnen vijf jaar ingezet kunnen worden, klinkt het bij het ministerie van Defensie.

VK verhoogt defensiebudget

Afgelopen november zei premier Boris Johnson dat hij de komende jaren fors meer wil uitgeven aan defensie omdat volgens hem de situatie in de wereld op dit moment gevaarlijker en competitiever is dan op enig moment sinds het einde van de Koude Oorlog. 

Zo sloot Groot-Brittannië begin dit jaar ook nog een contract van 30 miljoen pond (33,7 miljoen euro) voor de ontwikkeling van een vloot nieuwe, onbemande gevechtsdrones. De eerste onbemande gevechtsvliegtuigen in het Verenigd Koninkrijk zullen in Noord-Ierland ontwikkeld worden en moet op termijn gevechtsvliegtuigen zoals de Typhoon of de F-35 kunnen escorteren om vijandelijke doelwitten uit de lucht te schieten.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.