Britse cyberveiligheid: ‘Russische hackers proberen vaccin-onderzoek te stelen’

De Britse minister van Nationale Veiligheid, is er ’95 procent zeker van’ dat hackers in opdracht van de Russische staat Britse, Amerikaanse en Canadese organisaties geviseerd hebben om informatie te stelen over de ontwikkeling van een Covid-19-vaccin. 

Tijdens een interview met de Britse zender BBC Radio 4 bevestigde Brokenshire dat er volgens het ‘National Cyber Security Centre’ nauwelijks twijfel mogelijk is dat Rusland betrokken is bij de operatie.

Cyberaanval

‘Het National Cyber ​​Security Centre (NCSC) is er voor 95 procent van overtuigd, net als onze Amerikaanse en Canadese tegenhangers’, zei hij. ‘We zijn altijd heel voorzichtig om dit soort beschuldigingen uiten, maar we denken dat we het in dit geval bij het juiste eind hebben. De Russische regering vertoont een grote hypocrisie vertoont door te doen alsof ze zich verantwoordelijk gedraagt in de cyberspace, terwijl ze in het geheim cyberaanvallen uitvoert.’

Het NCSC onthulde eerder deze week dat farmaceutische bedrijven en onderzoekscentra het doelwit waren van een Russisch hackerscollectief dat bekendstaat als APT29. Volgens de Britse cyberveiligheid maakt die groep deel uit van de inlichtingendiensten van het Kremlin. 

Russische inmenging

Of de internetcriminelen in overheidsdienst er daadwerkelijk in geslaagd zijn om gevoelige informatie te ontfutselen, liet Brokenshire in het midden. Hij bevestigde wel dat de groep erin geslaagd is om ‘zichzelf toegang te verschaffen tot verschillende computersystemen, met als doel om zwakheden te detecteren.’

‘Het is onacceptabel dat Russische agenten organisaties aanvallen die hard werken om een vaccin te vinden, om hen informatie te ontfutselen’, aldus de Britse minister.

Donderdag maakte een Britse parlementaire commissie bekend dat een langverwacht rapport over Russische overheidsinmenging bijna klaar is voor publicatie. ‘Dat rapport, en de daaruit voortvloeiende onderzoeken, kunnen nu niet snel genoeg komen’, zei Brokenshire daar nog over.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20