Britse cruiserederij houdt zijn schepen tot volgende lente in de haven

De Britse cruiserederij Cunard, onderdeel van de groep Carnival, houdt zijn schepen nog tot minstens de lente van volgend jaar aan de ketting. Dat heeft Simon Palethorpe, voorzitter van Cunard, gemeld. De rederij had in eerste instantie zijn operaties tot juli en vervolgens tot eind november dit jaar opgeschort, maar die onderbreking is nu met minstens vier maanden verlengd.

De Britse rederij beschikt met de Queen Elizabeth, de Queen Mary 2 en de Queen Victoria over een vloot van drie cruiseschepen.

Europa

‘We hebben de situatie grondig bestudeerd en ook de allerlaatste ontwikkelingen geanalyseerd,’ zegt Palethorpe. ‘Daaruit is echter gebleken dat het niet opportuun zou zijn om onze activiteiten sneller weer op te nemen. Daarom werd beslist om de uitvaartschema’s te herzien.’

Er is nu voorzien dat de Queen Elizabeth in de laatste week van maart volgend jaar voor de eerste keer opnieuw zal uitvaren. De Queen Mary 2 gaat midden april van start. De Queen Victoria zal echter pas midden mei opnieuw in dienst worden genomen. 

Daarbij merkt de rederij op dat voor de Queen Elizabeth ook een alternatief vaarschema moest worden uitgewerkt. ‘Voorzien was dat het schip volgend jaar onder meer cruises rond Australië, Japan en Alaska zou aanbieden.’

‘De Queen Elizabeth is na de uitbraak van de coronacrisis echter naar het Verenigd Koninkrijk teruggekeerd. Met de aanhoudende onzekerheid over de heropening van vele havens en landen, is het onmogelijk om het geplande vaarschema voor volgend jaar te handhaven. Er werden dan ook alternatieve routes uitgewerkt.’

Gepland is nu dat de Queen Elizabeth volgend jaar vooral kortere Europese cruises zal aanbieden. ‘Onder meer een tocht rond Cornwall in het zuidwesten van Engeland, de Schotse eilanden en de westkust van Ierland staat op het programma,’ verduidelijkt Palethorpe.

‘Daarnaast zijn er ook reizen naar Amsterdam, de Spaanse kust en Noorwegen op het programma. Deze cruises zullen reizen met drie tot veertien overnachtingen omvatten. Het schip zal daarbij, vanaf eind maart, telkens vanuit Southampton vertrekken.’

Advies

Ook voor de Queen Mary 2 en de Queen Victoria zijn alternatieve routes uitgewerkt. ‘Voor de Queen Mary 2 stond dit jaar een wereldreis op het programma, net zoals volgend jaar,’ voert Palethorpe aan. ‘Beide reizen zijn echter uitgesteld.’

De wereldreis staat nu over twee jaar op de kalender. Die tocht komt in de plaats van een geplande reis naar Zuid-Amerika. De reis zal 118 overnachtingen omvatten. Vertrokken wordt vanuit New York, met onder meer stopplaatsen in Hongkong, Griekenland, Dubai en Sri Lanka.

Cunard verwijst voor zijn beslissing naar het advies van het Britse Foreign & Commonwealth Office (FCO), dat reizen met cruiseschepen momenteel nog altijd afraadt.

De Britse divisie van Carnival had in mei aangekondigd onder invloed van de coronacrisis bij zijn dochterbedrijven Cunard en P&O Cruises 450 banen te zullen moeten schrappen.

Princess Cruises, nog een dochterbedrijf van Carnival, heeft eveneens te kennen gegeven zijn uitvaarten voor begin volgend jaar te schrappen. Ook de schepen van het Amerikaanse Crystal Cruises blijven minstens tot januari volgend jaar aan de ketting.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20